De Rotterdamse bierscene is net als de stad zelf: rauw, hip, trendy, industrieel, innoverend, maar bovenal springlevend. Dat is niet eens zo vreemd als je bedenkt dat de stad platgebombadeerd werd in de Tweede Wereldoorlog en de stad opnieuw moest worden opgebouwd. Ook Rotterdam als bierstad moest weer helemaal worden opgebouwd en maakt de laatste jaren een ware revolutie mee.
Ooit was Rotterdam een echte bierstad. In de 17e eeuw overvleugelde de stad haar buurman Delft als handelscentrum en vestigden vele brouwerijen zich in Rotterdam. Geschat wordt dat er in die tijd rond de 45 brouwerijen actief waren in de stad. Maar net als overal in Nederland trad ook in Rotterdam de verschraling toe en verdwenen steeds meer brouwerijen. Na de Tweede Wereldoorlog bleven er slechts twee brouwerijen over: Heineken in Noord en Oranjeboom in Zuid. Ook deze twee verdwenen in de jaren zeventig; Heineken trok naar Zoeterwoude en Oranjeboom naar Breda om daarna in België in de ketels te verdwijnen. Meer dan twintig jaar werd er niet gebrouwen in Rotterdam, tot dat daar in 1996 verandering in kwam toen De Pelgrim haar deuren in de Oude Delftshaven opende.
Maar dat is allemaal oud nieuws. De laatste jaren is er een echte revolutie gaande op biergebied. En Rotterdam zou Rotterdam niet zijn als ze daarin niet wedijverde met Amsterdam: brouwerijen en biercafés schieten als paddestoelen uit de grond. Sommige, niet eens zo boze, tongen beweren zelfs dat Rotterdam de bierstad van Nederland is.
Voor street art in Rotterdam kun je het beste bij Rewriters Rotterdam zijn. Zij hebben routes uitgezet in verschillende delen van de stad die je met een gids of met een app kunt volgen en waarmee je langs verborgen en onverborgen street art komt. De routes lopen door wijken als de Afrikaanderwijk, Central District, Centrum, Crooswijk, het M4H gebied en het Oude Westen. Volg de street art en volg het bier!