Melief Bender, Rotterdam

Onze waardering:

Over Melief Bender

Melief Bender noemt zichzelf het oudste café van Rotterdam. Hier ligt dus historie voor we niet aan voorbij kunnen gaan. In 1876 werd hier voor het eerst een tapperij geopend aan de Binneweg122 (sinds 1977 Oude Binnenweg genoemd). In 1900 werd Hendricus Johannes Melief als vergunninghouder ingeschreven van het café. Hij was gebrouwd met Helena Bender, wiens broer een café aan de Vlasmarkt had. Na zijn overlijden nam Melief deze zaak ook voer en runde dus twee zaken, Melief Bender aan de Vlasmarkt en Café Lion d'Or aan de Binneweg. Vanaf 1932 heetten beide cafés Melief Bender. Na het bombardement bleef alleen het cafe aan de Binnenweg gespaard, dat aan de Vlasmarkt werd volledig verwoest. In 1976 verkocht de laatste telg van de familie het café en kwam het in andere handen.

Melief Bender is een café met keuken. Je kunt hier dus prima wat eten en drinken. De bierkaart is niet spannend en zou uitbreiding verdienen. We telden 8 bieren van de tap, waaronder het pils van Heineken en Brand, Brand Zwaar Blond, Affligem Blond, Westmalle Dubbel, Erdinger en een wisseltap. Van de fles komen ongeveer 20 bieren. Ook hier niet veel spannends te beleven. Wel leuk is, is dat je hier terecht kunt voor een high beer.

Wij dronken er een Noordt Dubbel Pale Ale (6,0%, gebrouwen met 7 verschillende hopsoorten) uit Rotterdam en een Triple d'Anvers van De Koninck uit Antwerpen (België)

Adres: Oude Binnenweg 134, 3012 JH Rotterdam, website

In de buurt

Melief Bender ligt recht tegenover Sijf dat we eerder bezochten. In het verlengde van de Oude Binnenweg vind je de Nieuwe Binnenweg met biercafés als Boudewijn en de Kraft Bar, die wel ook al eerder visiteerden. Andere tips: het museum Boymans van Beuningen, het beeld Santa Claus op de hoek dat in de volksmond ook wel de kabouter met de buttplug wordt genoemd, het Nieuwe Insituut, vintage kleding bij Savage Lily in Disguise (vooral voor vrouwen) en Schorem (alleen voor mannen).