Proeflokaal Faas, Rotterdam

Onze waardering:

Over Proeflokaal Faas

Proeflokaal Faas, met meer dan honderd speciaalbieren op fles, waarvan tien op de tap, is stiekem toch wel de fijnste huiskamer van Rotterdam-Noord en misschien wel van heel Rotterdam. Proeflokaal Faas ademt de sfeer uit van een roemrijk Rotterdams verleden. Daar waar de Zaagmolendrift overgaat in de Zaagmolenstraat en kruist met de Zwaanshals, is bij de bouw nagedacht over hoe je de arbeiders van vroeger tijden tevreden kon houden: door er vier kroegen te plaatsen, op iedere hoek één. Vandaag de dag zijn er nog maar twee van de oorspronkelijke vier over: café Hollandiaan en proeflokaal Faas.

Wat meteen opvalt bij binnenkomst in Faas is het uitzonderlijk hoge plafond en de artnouveauerige glas-in-lood-ramen die ondersteund worden door grotere lage ramen. Dit geeft je de gelegenheid om naar buiten te kijken en te zien wat er op straat gebeurt. De tram rijdt rinkelend langs, je bespioneert de mensen op het terras. En als je geluk hebt ben je ook nog eens getuige van een onvervalst Rotterdamse ruzie waarin een enge ziekte wordt benoemd. Proeflokaal Faas is een aanwinst is voor het Oude Noorden, daar waar de Hollandsche bruine kroegcultuur, tegen de verdrukking in, poogt om zich door een creatieve verbinding met de toekomst te handhaven.

Op de tien taps troffen we bieren als Gulpener Pils (5,0%) en Gerardus Dubbel (dubbel, 7,0%) van de Gulpener Brouwerij, de Zatte (tripel, 8,0%) en IPA (IPA, 6,5%) van brouwerij 't IJ uit Amsterdam, Stoombier (pale ale, 5,0%) en Dubbelbock (doppelbock, 8,0%) van stadsbrouwerij De Pelgrim uit Rotterdam, Brugse Zot (blond, 6,0%) en La Chouffe Blond (zwaar blond, 8,0%) uit België, de Kalimero (session IPA, 2,8%) van de Kaapse Brouwers uit Rotterdam en dan nog twee zure bieren: Narangina (6,3%, sour/fruited) van Dry & Bitter Brewing uit Denemarken en Dwaal (witbier, 4,5%) van Nevel uit Nijmegen. Ook de flessenkaart biedt voor elk wat wils. Daarvoor kijk je op de zwarte krijtborden boven de bar.

Naast de Dry & Bitter Narangina en de Nevel Dwaal dronken wij een Grande Noirceur (imperial stout, 9,0%) van Brasserie Dieu du Ciel uit Canada en een Klaas (winterbier, 9,8%) van de Kaapse Brouwers uit 2016, waarvan we eerder de 2019 versie dronken en ons bijna verslikten in de hoeveelheid gebruikte kruiden in dit bier. De 2016 versie was iets meer in balans, of eigenlijk iets minder in disbalans.

Adres:

In de buurt

Proeflokaal Faas vind je in het Oude Noorden van Rotterdam, een wijk in het noorden van Rotterdam die deel uitmaakt van het stadsdeel Rotterdam-Noord. De wijk wordt in het noorden begrensd door het Noorderkanaal en grenst aan de wijk het Liskwartier in het noorden, de Agniesebuurt in het westen en het water van de Rotte in het oosten, waaraan Rotterdam zijn naam dankt.  Het Oude Noorden is tegenwoordig een uitgesproken multi-etnische wijk. In de tot Noorderboulevard omgedoopte Zwart Janstraat en Noordmolenstraat en in het aanliggende Zwaanshals is mede daardoor een zeer divers winkelaanbod ontstaan met aantrekkelijke winkels, restaurant en kroegjes nadat de wijk jarenlang door onder andere drugsproblemen en verpaupering was geteisterd.

Op een steenworp afstand van proeflokaal Faas vind je aan de Zaagmolenkade brouwerij Noordt, een plek waar we al menigmaal zijn geweest. Vlak naast de brouwerij is Jouw Marktplaats Rotterdam-Noord gevestigd waar je tweedehands spullen kunt kopen en verkopen. Eens straatje verder, in de Zwaanhals, vind je nog meer leuke winkeltjes en restaurantjes, zoals Betje Krul Vintage, Ja Wol (jawel, een wolwinkel), Superbra (lingerie), Whiskybase (een grote verzameling single malt whisky's), Ding & Dingen (woonwinkel) en Volle Kast (tweedehandskleding). Sla op het Noordplein ook de cafés Postiljon en Maarten Vink niet over (beide op de hoek van de Noordmolenkade recht tegenover elkaar).