De Gele Kanarie, Rotterdam

Onze waardering:

Over De Gele Kanarie

De Gele Kanarie opende in de zomer van 2018 haar deuren en heeft dezelfde eigenaar als het iets verderop gelegen Bokaal. De naam van de zaak komt van Martin van Waardenberg (Rotterdamse cabaretier), die in een sketch verwijst naar een biertje. De Gele Kanarie presenteert zichzelf als een bier- en spijsparadijs. Laten wij het er maar op houden dat het hier een brouwerij met proeflokaal betreft. Of andersom, dat is maar net hoe je het bekijkt. De Gele Kanarie ziet zichzelf meer als een horecazaak met een brouwerij, waar naast het eten en drinken vooral beleving centraal staat.En daarin onderscheiden ze zich van brouwerijen als brouwerij Noordt of de Kaapse Brouwers, die in de ogen van De Gele Kanarie maar een beetje horeca hebben.

Follow the Beer heeft vanzelfsprekend meer oog voor de bierkaart en voor de brouwerij. De brouwerij is vanaf de begane grond redelijk goed te zien door een glazen vloer die inmiddels een beetje aangeslagen is, maar ook als je naar de toiletten gaat, moet je bijna door de brouwerij heen. Op dit moment komen er twee bieren uit de eigen ketels: DGK Hoppie Blond (4,5%) en DGK Weizen IPA (4,5%) die wij allebei dronken en met respectievelijk een 2,75 van de 5,0 en een 2,25 van de 5,0 op Untappd beoordeeld. Vooral de Weizen IPA was wat te zoet, naar onze mening.

Dan de rest van het bierassortiment. Daar springt meteen in het oog dat het vooral Heineken is dat de klok slaat. De alarmbellen gaan meteen af: zit Heineken er in met een financiering en een brouwcontract? Dat is niet erg, maar de jus is er wel meteen een beetje af. Maar goed, daar gaan we: Heineken en Brand als pils (vraag ons niet waarom je twee pilseners naast elkaar op de tap zou zetten) en verder uit de stal van Heineken Affligem Blond (6,8%) en Affligem Dubbel (6,8%), Paulaner Weizen ((5,5%) en wisseltaps voor Lagunitas, Brand en seizoensbieren. Op de flessenkaart komen we gelukkig nog wel wat andere brouwerijen tegen, zoals Noordt (Rotterdam), Jopen (Haarlem), De Koperen Kat (Delft)  en Bird Brewery en brouwerij 't IJ uit Amsterdam. Ben je klaar met de eigen bieren, dan is het dus het best om meteen naar de flessenkaart te duiken. En let op ook op het wisselende flessenaanbod. Helaas geen zuur bier op de kaart. Dat is toch wel een minpuntje van De Gele Kanarie.

Conclusie, De Gele Kanarie is een mooie nieuwe bierspot in Heinekensferen waar het eigen bier en het bieraanbod nog wel wat beter en spannender kan, maar verder is het er goed toeven.

Adres: Goudsesingel 284, 3011 KH Rotterdam, website

In de buurt

De Gele Kanarie ligt op ongeveer 200 meter lopen van de kubuswoningen en de Markthal. De Laurenskerk met zijn stompe toren is ook een kenmerkend punt van Rotterdam. Een andere tip is de Héroine Restaurant en Bar in de nabijgelegen Kipstraat. Bierspots in de buurt zijn Bokaal (van dezelfde eigenaar als De Gele Kanarie), Vessel 11 (de rode boot in de Wijnhaven) en wijnbar en biercafé Verward.