Stadsbrouwerij De Koperen Kat, Delft

Onze waardering:

Over De Koperen Kat

De Koperen Kat presenteert zichzelf als de oudste brouwerij van Delft. Dat De Koperen Kat pas sinds 2011 actief is en dat het bierverleden van Delft lang geleden is, zijn slechts details. Het is slechts een knipoog naar het roemrijke bierverleden van de stad Delft, toen er op het hoogtepunt wel meer dan 200 actieve brouwerijen waren. In 1922 verdween de laatste brouwerij uit Delft en bijna 90 jaar werd er niet gebrouwen in de stad.

Daar bracht De Koperen Kat in 2011 verandering in. Deze brouwerij annex proeflokaal met terras is te vinden aan de voorkant van de Nederlandse Kabelfabriek, waar wordt gebrouwen in een installatie van 1.000 liter waarbij 6 vergistingstanks van 1.000 liter en 2 vergistingstanks van 2.000 liter aanwezig zijn, evenals een eigen bottellijn. In het proeflokaal kun je vanaf de bar de glimmende roestvrijstalen brouwketels en hier kun je alle beschikbare Kat-bieren van tap of fles drinken. Op donderdagavond is er karaoke-avond en op zondag treden er regelmatig bands op.

Sinds enkele tijd kun je voor het Kat-bier ook terecht bij de Kat in de Stad, een biercafé met alleen Nederlandse bieren aan de Markt van Delft. De Kat in de Stad heeft een samenwerking met de brouwerij. Wat deze samenwerking precies inhoudt, wordt niet bekend gemaakt, maar er is wel een ruim aabond van de Kat-bieren, naast een ruim assortiment van ander Nederlands craftbier. Follow the Beer gaat hier binnenkort ook maar eens een kijkje nemen.

In het assortiment van De Koperen Kat kom je bieren tegen als; Poeslief (1,9%, session pale ale), De Parel van Delft (4,5%, vernoemd naar het beroemde schilderij van Vermeer), Blonde Anouk (5,0%, blond), Stadsbier 015 (5,0%, pilsener), Schorem (5,5%, IPA), D-Al-G (5,5%, ziltig bier), Lindebier (6,0%, witbier), Princebier (7,0%, amberkleurig), Balthasar (8,0%, tripel), D'Oostporter (8,5%, porter), De Kater (10,0%, quadrupel) en dan ook nog een aantal seizoensbieren, zoals Joie de Vivre (6,5%, lentebok), Delftse Donderslag (7,0%, bokbier) en Brrr... (7,0%, winterbier).

Adres: Schieweg 15M, 2627 AN Delft, website

In de buurt

De Koperen Kat is gevestigd in de Nederlandse Kabelterrein op een weinig aanlokkelijk industrieterrein even ten zuiden van het centrum van Delft aan de Schie. De Schie is de naam die voor 4 waterlopen van Delft naar de Maas. Onderscheiden worden de Delfshavense Schie, de Delftse Schie, de Rotterdamse Schie (nu grotendeels gedempt) en de Schiedamse Schie. Het bestaan van vier Schieën is het gevolg van de middeleeuwse rivaliteit tussen Delft, Rotterdam en Schiedam omtrent de heffing van tol.