Bierhuis de Klomp, Delft

Onze waardering:

Over De Klomp

Bierhuis De Klomp bestaat sinds 1652 en is daarmee het oudste café van Delft en dat merk je meteen als je binnenkomt. Het interieur doet denken alsof de tijd er heeft stilgestaan. En misschien is dat ook wel zo. Alles doet denken aan vroeger tijden: de bar waar je direct tegenaan loopt en waar je niet aan kunt zitten, de vreemde lamp boven de bar die vroeger boven een tafeltje hing, de oude stookplaat achter de bar, de consoles in de Blauwe Kamer en de artikelen, borden en platen aan de muur. Toch is er wel het één en ander veranderd: in 2000 werd de Achterkamer bij het café betrokken, waardoor het nu uit drie kamers bestaat. Ook de bar werd in dat jaar verlengd.

De bierkaart biedt voor ieder wat wils. De 7 tapkranen - misschien wat weinig, maar dat zal ook wel door de beperkte ruimte komen - bieden vooral usual suspects: Jupiler, Hertog Jan Pils en Weizener, Leffe Blond, Palm en twee wisselende bieren. Voor het 'spannende' werk moet je vooral bij de flessenbieren zijn, die een ruime selectie bieden van Nederlandse, Belgische en ook overzeese bieren, zoals de Goose IPA. Let vooral op de borden in het café met de extra keuzes op fles. De focus op het flessenbier is ook niet vreemd als je bedenkt dat de tapkranen pas in de jaren 80 werden geïnstalleerd en dat men voorheen al het bier uit flessen en kannen en kruiken werd gedronken. 

Wij dronken er een Wayne's World, een American Blond van 6,5% die door Jopen uit Haarlem (Noord-Holland) in 'collaboration'  met Cigar City Brewing werd gebrouwen en een Vredesgijt, een Rauch IPA van 6,8% van brouwerij De Natte Gijt uit Weert (Limburg).

Adres: Binnenwatersloot 5, 2611 BJ Delft, website

In de buurt

Bierhuis De Klomp ligt aan de Binnenwatersloot, een straat en gracht in het centrum van Delft. Aan deze straat bevinden zich een rijksmonumenten op de nummers 3, 5, 7, 29-31 en 32. Het nieuwe en oude NS station is ook zeker de moeite waard om te bekijken. Net om de hoek aan de Oude Delft ligt café De Klok, nog een café waar de tijd heeft stilgestaan. Als je de Oude Delft afloopt in noordelijke richting kom je langs het Stadskoffiehuis en de Oude Kerk (ook wel Scheve Jan), die vooral opvalt door zijn scheve toren. Deze 75 meter hoge toren staat al sinds de bouw in 1246 bijna 2 meter uit het lood. Ter vergelijk, de Scheve Toren van Pisa is 55 meter hoog en staat sinds de restauratie in 2001 3,9 meter uit het lood.

Bierhuis De Klomp, Delft