Dortmund, Duitsland

Translate:

Auf ein Stößchen: Die Eigenheiten der Dortmunder Kneipen

Het leven kan zo simpel zijn. Als je een biertje bestelt, wil je waarschijnlijk gewoon een biertje. Dat is in Dortmund niet anders, hoewel je hier ook nog de vraag kunt verwachten of het klein of groot moet zijn. Wees niet verbaasd als de man of vrouw naast je aan de bar een "Stößchen" of een "Durch" bestelt. De taal van het bier in Dortmund: als je een biertje bestelt in Dortmund, krijg je een pils en klein betekent meestal 0.3, groot 0.4 of zelfs 0.5 liter. Maar dat laatste  doe je alleen als je echt heel veel dorst hebt. In echte kroegen is een biertje nog 0.2 liter groot of klein. Twee slokken dus.

Het echte bier van Dortmund is Export. Dus ga niet in de rondte lopen op zoek naar Dort. Dat is er niet, je moet de Export hebben. Als je uit Beieren komt, vind je het misschien zelfs een beetje lekkerder dan Pils. Terwijl de normale pilsener wordt gedronken uit een tulpenglas, komt Export meestal in een zogenoemde Willibecher. Er is ook pilsener dat niet in een tulpvorming glas wordt geschonken. Dat krijg je als je een "Durch" bestelt in plaats van een pilsener.  Dit is een bijzonder koud en fris pilsener, omdat het "er doorheen is getapt". Het gezegde is dat een pilsener zeven minuten nodig heeft om het juist en heel zorgvuldig in het tulpvormig glas getapt te krijgen. Als je echter haast hebt, bestel dan een "Durch" die wordt geserveerd in een speciaal glas. 7 minuten! Kom daar maar eens om in de Nederlandse horeca waar het pils achteloos in het glas wordt gekwakt.

En dan is er nog de "Stößchen". De historie vermeldt niet waar dit vandaan komt, maar eén ding is zeker: het bestaat en het is populair omdat het soms heel praktisch kan zijn. Om een lang verhaal, kort te maken: een "Stößchen" is een klein glaasje dat een aantal jaren is gekalibreerd om 0,1 liter te bevatten, maar getapt tot ongeveer 0,15 liter. In de pubs van Dortmund zie je veel mensen een "Stößchen" drinken, vooral aan de bar. Het voordeel is duidelijk: hoe kleiner het glas, hoe verser het bier.

"Hasse ma Becher und dreizehn Deckel?“, is een veel voorkomende uitdrukking in de kroegen van Dortmund. Natuurlijk beschikt de gastheer een oneindig aantal bekers en heeft hij de gevraagde 13 Deckel, die  meestal geen bierviltjes zijn, maar speciaal gemaakte plastic schijven op een metalen pin gestapeld. Dit zijn de gebruiksvoorwerpen die je nodig hebt voor Dortmunds populairste pubsport: Schocken. Je kunt meestal gewoon aansluiten bij een lopend spel. Onwetende slachtoffers zijn immers altijd welkom. Voordat je dit doet, moet je je echter kennis nemen van de regels waarmee het spel wordt gespeeld. Schocken doen mensen van alle leeftijden. Het is een spel dat verbindt. De sfeer aan tafel of aan de balie is vaak bijna net zo goed als in het lokale voetbalstadion. Als het om Schocken gaat, drinken veel mensen uit Dortmund graag "Stößchen". Simpelweg omdat de verliezer een rondje bier moet kopen. En als je veel wint en langzaam drinkt, kan het zijn dat je te laat drinkt. "Stößchen" helpen daar bij.

Bergmann Bier Kiosk, Dortmund

BierCafé West, Dortmund

Briefkästchen, Dortmund

Hövels, Dortmund

Kraftstoff, Dortmund

Wenkers am Markt, Dortmund

Zum Alten Markt, Dortmund

Street art is overal te vinden in Dortmund. Het is niet voor niets de stad van 'Kohlen, Stahl & Bier', dus er zijn genoeg plekken waar de street artists zich kunnen uitleven.