Hamburg, Duitsland

Translate:

Hamburger beerscene

Hamburg is een kreisfreie Stadt en metropool in Noord-Duitsland. Het is de op één na grootste stad van Duitsland en een belangrijke havenstad. Hamburg ligt aan de rivier de Elbe die de stad met de Noordzee. Nog een bijzonder feitje, Hamburg is geen deel uit van een deelstaat, maar is er zelf eentje. De metropoolregio Hamburg heeft vijf miljoen inwoners.

Hamburg heeft een bijzondere brouwgeschiedenis. In het midden van de 13e eeuw waren de eerste echte brouwers actief, de zogenaamde Braxatores. De brouwindustrie ontwikkelde zich in de eeuwen daarna tot een belangrijke industrietak in de stad. Aan het begin van de 13e eeuw waren er al ruim 450 brouwers geregistreerd. In de hoogtijdagen van de Hanze was het Hamburger bier een populair exportartikel. Hangbuikige zeilschepen, ook wel koggen genoemd, vervoerden het bier naar Vlaanderen, Holland en Zeeland, maar ook naar Scandinavië en de Baltische Staten. In de 14e eeuw mocht meer dan 100.000 hectoliter bier de stad verlaten. Het is dan ook geen wonder dat Hamburg ook wel de "De Hanzebrouwerij" werd genoemd.

Het verval van de Hanze sinds de 15e eeuw ging gepaard met een teruggang in de bierhandel in Hamburg. Bovendien hadden aan het einde van de 17e eeuw concurrerende dranken zoals koffie en thee, evenals de snel bedwelmende schnaps, ernstige gevolgen voor het bier van Hamburg. Toen Napoleon in 1806 brutaal op de poorten van Hamburg klopte, was het veelgeroemde bier als exportproduct van Hamburg bijna al helemaal verdwenen. De brouwindustrie in Hamburg had decennia nodig om te herstellen. Halverwege de jaren 1830 kwam bier van lage gisting vanuit Beieren naar de stad. Een handvol Hamburgse brouwers nam de nieuwe brouwmethode over. De invoering van de handelsvrijheid in 1865 bracht geen directe impuls. Maar sinds het einde van de jaren 1870 schoten grote nieuwe brouwerijen als paddenstoelen uit de grond. Hamburg beleefde een bier-renaissance, ook in de export. Rond 1900 werd bier gebrouwen in 15 grotere brouwerijen en enkele kleinere private ondernemingen. De Eerste Wereldoorlog maakte abrupt een einde aan de positieve ontwikkeling; een groot aantal brouwerijen werd stilgelegd. Na de Tweede Wereldoorlog begonnen de Hamburgse brouwers weer van voren af ​​aan. De brouwerijen werden in veel gevallen zwaar beschadigd. In 1951 werd Ratsherrn Pilsener voor het eerst geserveerd, gebrouwen in brouwerij Elbschloss.

Begin jaren 70 werden drie brouwerijen gesloten. In de jaren 80 en 90 ontstonden een aantal brewpubs, maar in 1995 werd de brouwerij Elbschloss stilgelegd. Andere brouwerijen ondergingen  hetzelfde lot, wat ertoe heeft geleid dat er vandaag de dag nog slechts drie actieve brouwerijen in Hamburg zijn. Maar in 2012 openden twee nieuwe microbrouwerijen de deuren: Blockbräu en de Ratsherrn Brauerei.

 

Altes Mädchen, Hamburg

Blockbräu, Hamburg

Craft Bier Bar, Hamburg

Bar Oorlam, Hamburg

Brauhaus Joh. Albrecht, Hamburg

Street art in Hamburg

Een van de beste wijken in Hamburg om street art te spotten is het Schanzenviertel. Bont, bonter, bontst is hier het motto. Loop bijvoorbeeld eens een rondje door de Rosenhofstraße, Susannenstraße en het Schulterblatt en je komt van alles tegen. Ook in de omgeving van de Reeperbahn vind je street art.