Düsseldorf

Over Düsseldorf en zijn Alt-bier

Altbier of kortweg alt is een bovengistend bier. Het wordt gebrouwen in een stijl die zijn oorsprong vindt in de Niederrhein, een gebied in het noorden van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen. Vooral in de stad Düsseldorf en omgeving vindt men het bier; het wordt dan ook vaak met Düsseldorf geassocieerd. In het oude centrum van Düsseldorf bevinden zich nog vijf brouwerijen die het bier brouwen.

Vroeger waren de meeste bieren bovengistend. Ondergistend bier maken was alleen in de winter mogelijk, omdat hiervoor een koeltemperatuur van 5 graden nodig is. In het zuiden van Duitsland werd met het Reinheitsgebot het brouwen tijdens de warme zomermaanden aan banden gelegd en mochten brouwers enkel in de wintermaanden brouwen, met als gevolg dat zij zich specialiseerden in ondergistend bier. In Noordrijn-Westfalen golden deze beperkingen niet en bleef het bovengistende bier gebruikelijk, net als in het aangrenzende Nederland en België. Later werd het Reinheitsgebot versoepeld en kon het altbier het ook na de landelijke invoering overleven. Omdat de bovengisting als de "oude" (Duits: alt) methode werd beschouwd, kreeg het bier in de volksmond de naam altbier.

Het altbier zoals we dat tegenwoordig kennen, is amberkleurig en is in smaak verwant aan Engelse pale ales en de Belgische bieren van hoge gisting als Palm en De Koninck. Wel onderscheidt het zich duidelijk van het Keulse bier van bovengisting, Kölsch, dat veel blonder is en een minder bitter aroma heeft. Keulen en Düsseldorf zijn vanouds rivalen en die rivaliteit wordt ook beleefd tussen kölsch en altbier. De grens tussen het noordelijke altbiergebied en het zuidelijke kölschgebied ligt ongeveer bij de stad Dormagen.

Bron: wikipedia

Frankenheim, Düsseldorf

Füchschen, Düsseldorf

Brauerei Kürzer, Düsseldorf

Uerige, Düsseldorf