Uerige, Düsseldorf

Onze waardering:

Over Uerige

Uerige presenteert zichzelf als 'das Alt der Stadt' en ook als 'dat leckere Dröppke'. Dat kun je wat arrogant en overmoedig vinden, maar Uerige heeft wel degelijk recht van spreken.

De koperen brouwketels voor het maischen en koken van de wort bevinden zich middenin de zaak, maar kun je alleen door mat glas zien. Na het koken wordt de wort een etage hoger afgekoeld in een koelschip tot 55 graden en verder afgekoeld in de Berieselingskühler. De vergisting en de lagering vinden in de kelder plaats in de Gärkeller en de Lagerkeller. De afvulling op fles vindt plaats bij het naastgelegen Stickum, maar eigenlijk moet je Uerige Alt gewoon van het fust drinken en niet van de fles. Als je dit allemaal van dichtbij wilt zien, is er gelegenheid tot het doen van een rondleiding.

Vanaf 10 uur 's ochtends kun je terecht bij de Uerige Gaststätte voor een Stange (het smalle rechte glas) Alt-bier, die door de Kobes (barmannen) worden aangestreept op een viltje en die je achteraf moet afrekenen. In Düsseldorf doen ze niet aan boter bij de vis. Dat is, en prachtig, en klantvriendelijk. De Gaststätte bestaat uit een groot aantal Stubes (kamers). Zo is daar de Hans Müller-Schlösser Stube, de Handwerkerstube, het Brauhaus, de Rittersaal, der Uerige, de Neweaan, het Brauhof en het naastgelegen Stickum met zijn Stickum Saal, maar het mooiste is toch wel het Forum Uerigianum, het terras en straat onder de platanen. Als de zon maar even schijnt, is het hier goed toeven tussen alle locals en toeristen.

Het assortiment van Uerige bestaat uit de klassieker Uerige Alt (4,7%, altbier), Uerige Sticke (6,0%, alleen op de derde dinsdagen van januari en oktober), Uerige DoppelSticke (8,5%, voor de Amerikaanse markt en in tegenstrijd met het Reinheitsgebot wel met kruiden), Uerige Weizen (4,7%, weizen) en Uerige Original Fassbraue (alcoholvrij).

Adres: Berger Str. 1, 40213 Düsseldorf, Deutschland, website

In de buurt

Uerige ligt in het kloppend hart van Düsseldorf. Eigenlijk is Uerige het epicentrum van Düsseldorf. Loop bijvoorbeeld de Rheinstraße uit en je komt na 150 meter bij de Rhein (onze Rijn) uit met zijn Rheinufer, Rheinpromenade en diverse 'strand'-tenten. Als je andere kant op loopt, de Flinger Straße in, kom je bij het winkelgebied met grote min of meer bekende ketens als Deichmann, de Body Shop, Foot Locker, Zara en Only.

In de Berger Straße en de zijstraat Wall Straße vind je diverse restaurants. En als je de Markt Straße inloopt, kom je na 100 meter bij de Marktplatz met het Rathaus. Dan ben je al langs Brauhaus zum goldenen Handwerk gekomen. Dat is een restaurant en geen brouwerij, zoals de naam wel zou kunnen doen vermoeden. Een Brauhaus met een uitgebreidere wijnkaart dan bierassortiment (Fuchschen Alt). Een beetje zoals de brasserie in Frankrijk allang weinig meer te doen heeft met een bierbrouwerij.

Ook een aanrader is de Alter Hafen met het Filmmuseum Düsseldorf. Daar kom je via de Hafenstraße en de Schulstraße, waarbij je langs Brauerei zum Schiffchen komt. Wederom geen brouwerij te bekennen, maar enkel restaurant met Schlösser Alt als bier. Het zou kunnen dat hier vroeger een brouwerij was gevestigd, maar daar worden slechts enkele hints naar gedaan. Wel laten ze zich voorstaan op enkele beroemde gasten, zoals Napoleon Bonaparte, Paul Bocuse, Arnold Schwarzenegger, Franz Beckenbauer, Brooke Shields en nog veel meer.