Blockbräu, Hamburg

Onze waardering:

Translate:

Over Blockbräu

Blockbräu is gevestigd bij de St. Pauli Landungsbrücken in de Hamburger haven. Hier kunnen dagelijks onder normale omstandigheden tot wel duizend gasten worden ontvangen voor een hap eten en een goed Duits bier met uitzicht op de Elbe en de haven. Vergeet niet bij binnenkomst hardop 'Moin' of nog beter dubbelop 'Moin Moin!' te roepen, de plaatselijke groet waarvan over de herkomst nog altijd discussie bestaat. Sommigen menen dat het een verbastering is van Guten Morgen, anderen denken dat het afstamt van het Oostfriese 'mooi'. En als je je jong voelt, kun je ook nog heel hipperdepip 'Moinsen' proberen.

De koperkleurige brouwketels (Sudkessel) en whirlpool zijn zichtbaar op de galerij vanuit het restaurantgedeelte. Je kunt deze bijna aanraken. In de kelder bevinden zich vier Ausschank-Tanks van 2.000  liter van waaruit de bieren rechtstreeks worden getapt voor het Gasthaus. Niet zichtbaar, maar zeker wel aanwezig zijn de zeven gist- en lagertanks van ieder 5.000 liter. Met deze ketels en tanks produceert Blockbräu iedere week ongeveer 4.600 liter, wat neerkomt op een jaarproductie van 260.000 liter, oftewel 2.600 hectoliter.

In assortiment van Blockbräu springt vooral de Helles (5,0%) er uit. Deze dorstlesser is de big seller van de brouwerij en mag je natuurlijk niet overslaan bij een bezoek. Naast de Helles kun je ook altijd het Alsterwasser (het obligate mixdrankje van bier en citroen, ook wel Radler genoemd, daar wagen wij ons niet aan, het is vloeken in de bierkerk), maar ook altijd wisselende (en deels seizoens)bieren, zoals de Hefeweizen (5,2%, de JB Just Beer Sommerweizen (5,2%), de Hamburger Senatsbock (7,7%) en de Winter (5,2%).

Adres: Bei den St. Pauli-Landungsbrücken 3, 20359 Hamburg, Duitsland, website

In de buurt

De tips in de buurt worden al door Blockbräu zelf aangegeven op hun website waarbij ze de loopafstand vanaf de brouwerij vermelden. Zo is daar de Michel Kirche op tien minuten, Miniaturwunderland op twintig minuten voor als je van miniatuurtreinen houdt, het schip Can San Diego op negen minuten en de Elbphilharmonie op achttien minuten aan de overkant. Nog een schip, een driemaster dit keer, de Rickmer Rickmers op vier minuten, de Fischmarkt op vijftien minuten, maar we sluiten af met de twee absolute toppers die je niet mag overslaan bij een bezoek aan Hamburg: de Alter Elbtunnel met zijn industriële ingangen en liften en prachtig betegelde fiets- en voetgangerstunnel op drie minuten (het is wel een deceptie als je aan de overkant bent, daar is werkelijk niets te doen en krijg je snel een beetje het Amsterdam-Noord gevoel, je bent er en je wilt er zo snel mogelijk weer weg) en de vergane glorie van Reeperbahn met zijn verloederde 'porno en peepshow' vertier op tien minuten.