Briefkästchen, Dortmund

Onze waardering:

Translate:

Over Briefkästchen

Briefkästchen is zo'n Kneipe die er eigenlijk helemaal niet aanlokkelijk uitziet om naar binnen te gaan. Maar aarzel niet, stap over de drempel en ervaar de Dortmunder hartelijkheid. Op internet is niets te vinden over het Briefkästchen. Geen website, geen artikelen, slechts een Facebookpagina zonder al te veel informatie. Dat hoeft ook niet, want iedereen kent het Briefkästchen. Je kunt er eten, maar je komt er vooral voor het voetbal, het brievenbusje en het bier. Het bier komt van de lokale Kronen Brauerei , een brouwerij waarvan de geschiedenis teruggaat tot het jaar 1430 op de Markt en waar Johann Wenker in de 19e eeuw het ondergistend brouwen introduceerde. Als we ons niet vergissen is daar nu Wenkers am Markt gevestigd (maar daarover later meer). Kronen brouwt een aantal bieren: Pilsener (4,8%), Export (5,1%) , Winterbier (5,8%) en Helles (4,8%). De soort Export is de specialiteit van Dortmund en kennen wij in Nederland onder de naam Dort.

Adres: Landgrafenstraße 166, 44139 Dortmund, Duitsland, Facebook

Het voetbal stroomt door de aderen:

Ballspeilverein Borussia 09 e.V. Dortmund (kortweg Borussia Dortmund of BVB) is de voetbalclub van de stad en Briefkästchen is de kroeg van de club die in het zwart-geel speelt. Hier komen de fans op wedstrijddagen samen en drinken een Kronen bier. BVB speelt in het grootste stadion van de Bundesliga, het Signal Iduan Park (beter bekend als het Westfalenstadion). De traditionele aartsrivaal van Dortmund is Schalke 04 uit het nabijgelegen Gelsenkirchen. Onderlinge wedstrijden staan bekend als de Kohlenpottderby. Tegenwoordig is Bayern München een grotere rivaal. De wedstrijden tussen deze beide rivalen staan bekend als Der Klassiker. BVB won acht landstitels en was in 1966 de eerste Duitse club die een Europese beker wist te winnen. In 1997 won de club ook de UEFA Champions League en de wereldbeker voor clubteams. BVB heeft naar zeggen de grootste supportersschare van de wereld en is dus groter dan Liverpool, Manchester United, Ajax, Feijenoord, Real Madrid, Bayern München, Juventus, Barcelona, of welke club dan ook.

De pure romantiek van het Briefkästchen

Terwijl we aan de bar zitten en ons Dortmunder Kronen bier drinken, een Pilsener en een Export, komt er een oudere man achter ons langs en stopt een papiertje in één van de gleufjes van het rode kastje aan de muur. 'Was machen Sie?', vragen we. Hij vertelt dat dit een ouderwets spaarsysteem is in de Dortmunder cafés (en waarschijnlijk ook in andere steden van Duitsland). Bij ieder bezoek gooi je wat geld in je eigen postvakje, het café roomt dit af en aan het einde van het jaar krijg je je saldo uitbetaalt met een kleine bijdrage aa het café. Het café als bank, wat een briljant idee. Direct krijgen we visioenen van mannen die hun wekelijkse loonzakje hebben gekregen, het huishoudgeld aan hun vrouwen geven en een geheim spaarsaldo hebben in hun stamcafé. Dat willen wij ook, wij willen ook een postvakje bij het Briefkästchen!

In de buurt

Briefkästchen is gevestigd in de wijk Kreuzviertel, een wijk in Dortmund, Duitsland met ongeveer 16.000 inwoners. Samen met de Nordstadt in het noorden van de stad en het Kaiserviertel aan de oostkant maakt het deel uit van de dichte binnenstadswijken van Dortmund. Het Kreuzviertel is een geliefde woonwijk, maar wel met de hoogste woningprijzen van de stad. Tegenwoordig is dit een trendy wijk met pubs, restaurants, cafés, galeries en winkeltjes.Bovendien hebben lokale inspanningen om de buurt te verfraaien en te versterken een ontluikend gemeenschapsgevoel en artistieke expressie aangewakkerd. Het Westpark is de groene long van het Kreuzviertel en is dit in de maanden mei tot oktober een centrum van het studentenleven.