Zum Alten Markt, Dortmund

Onze waardering:

Translate:

Over Zum Alten Markt

Westfaalse traditie en gastvrijheid in het hart van Dortmund, zo presenteert Zum Alten Markt zichzelf. Zum Alten Markt opende haar deuren in 1956 en is - niet geheel verrassend - gevestigd aan de Alter Markt tegenover de bekende Bläserbrunnen-fontein. Hier kun je terecht voor een vers getapt koel Thier Pils-bier en de populaire specialiteit, de originele Dortmundse Salzkuchen. Zum Alten Markt is meer een restaurant dan een café, dus als  je honger hebt, kun je ook smakelijke lekkernijen verwachten uit de Westfaalse keuken, zoals Pfefferpotthast, een specialiteit gemaakt van gekookt rundvlees en uien, geserveerd met Schwerter-mosterd en -broodjes, of Reinoldusschmaus, een gerecht van kalkoenmedaillons gebakken met bospaddenstoelen en brie.

Wat het bier betreft. Op de tap vind je de volgende bieren: Thier pils, Hövels Original, Schlösser Alt, Brinkhoffs, Allgauer Hefeweizen en Berliner Weisse, die je met Waldmeister (Lievevrouwebedstro) of Himbeer (framboos) kunt krijgen, maar nog beter is het om deze puur te drinken. De eerste twee bieren komen uit de stad zelf:

In 1996 werd de Thier Brauerei overgenomen door het ook in Nederland bekende DAB (Dortmunder Actien-Brauerei), dat op zijn beurt behoort tot het nog grotere Radeberger. De productie werd verplaatst naar de DAB-locatie in het noorden van Dortmund. Het Thier Pils wordt nog steeds gebrouwen door DAB. Het bottelen werd op 31 juli 2015 stopgezet, zodat het Thier pils in sommige restaurants alleen nog als tapbier verkrijgbaar is.

Binnen de voormalige stadswallen van Dortmund bevonden zich het hoofdkantoor en de productiefaciliteiten van brouwerij Thier. Het administratiegebouw aan de Hiltropwall wordt nu gebruikt door de gemeente. De productiegebouwen erachter zijn in 2009 gesloopt voor de nieuwbouw van de Thier-Galerie, een overdekt winkelcentrum. Op de begane grond van het pand bevindt zich de Hövels Hausbrauerei (daarover later meer), waar vandaag de dag nog steeds het Hövels Original bier wordt gebrouwen.

In de buurt

Zum Alten Markt is gevestigd op de Markt van Dortmund in de wijk die wordt aangeduid als City-Ost. Op de Markt vind je naast de fontein Bläserbrunnen diverse restaurant, waaronder Wenkers am Markt (daarover later meer). In de directe omgeving van de Markt vind je de grote winkelstraten met grote winkelketens, zoals de Westenhellweg en de Kampstrasse. Ook vermeldenswaardig zijn de Hansaplatz met zijn markt, de Sankt Reinholdkirche en de Stadtkirche Sankt Marien.