Bergmann Bier Kiosk, Dortmund

Onze waardering:

Translate:

Over Bergmann

Bergmann Bier Kiosk

De leus die je overal in Dortmund hoort en die ook echt bij de stad hoort: Kohle, Stahl und Bier (kolen, staal en bier). De zogenaamde 'Eckkneipe' hoort eigenlijk ook thuis in dat rijtje, de typische kiosk waar de arbeider vroeger op weg naar huis zijn dorst leste en het stof uit zijn keel wegspoelde. Hoewel de arbeiders grotendeels zijn verdwenen uit de stad, houdt de Bergmann Bier Kiosk die traditie van jaren in stand met een sterk lokaal biermerk in combinatie met een kiosk in de stijl van de jaren vijftig. Hier ontmoeten mensen elkaar na een dag hard werken en trakteren ze zichzelf op een eerlijk loon (lees: bier), net als in vroegere tijden. Deze monumentale ontmoetingsplaats is een absolute blikvanger in hartje centrum van de stad en heeft in zeer korte tijd een absolute cultstatus heeft bereikt. Harte Arbeit, Ehrlich Lohn! Hard werken, eerlijk loon!

Het werkt als volgt: je bestelt je bier aan de balie, voor je glas betaal je € 2,00 statiegeld (Pfand) en je drinkt je bier buiten op, onder het afdak of even verderop. En bedenk je goed, de kiosk heeft geen binnen, dus je staat altijd buiten. Wij waren er in februari, het regende en het was bier, maar toch blijf je warm onder het afdak en bij elkaar. Het is een gevoel van saamhorigheid, een gevoel dat we bijna niet meer kennen.

Dan het bier. Het bier komt van de Bergmann Brauerei (zie hieronder). Toen Follow the Beer er was, stonden de volgende bieren op de tap: Export (5,0%), Kellerpils (5,2%), Spezial (5,0%), Schwarz (5,3%), Rauchbock (6,9%) en de IPA (7,2%). En als je nog meer wilt, dan zijn er ook nog flessen, halve en hele liters. Om te delen, of om in je eentje op te drinken. Voorbeelden: de Hopensünde (7,1%), de Adam Eichenbock (9,3%) en de Schlanke Mathilde (9,0%). Daar krijg je het wel warm van.

Adres: Hoher Wall 36, 44137 Dortmund, Duitsland, website

Bergmann Brauerei

In de jaren 70 was Dortmund de nummer 1 bierstad van Europa en de op één na grootste ter wereld. In de daaropvolgende decennia kromp het lokale brouwerijlandschap. Traditionele bedrijven fuseerden tot grote bedrijven. De eens zo bloeiende biercultuur van Dortmund raakte elk jaar meer en meer in de vergetelheid.

In 2005 kwam daar verandering in toen de Bergmann Brauerei haar deuren opende. De naam van de brouwerij werd overgenomen van de Union-Ritter Brauerei. De oude Bergmann Brauerei was actief tussen 1796 en 1972. Goed bier maken, dat stond voorop bij de nieuw leven ingeblazen brouwerij. Het eerste bier dat op de markt kwam, was de Export (5,2%), de lokale specialiteit die wij kennen onder de naam Dort of Dortmunder. En zo volgde meerdere bieren.

We hebben de brouwerij zelf niet bezocht. Dat komt nog wel een keertje. Je kunt de brouwerij bezoeken en een rondleiding doen. Sla dan ook de Bergmann Stehbierhalle niet over. Verder zijn er nog twee Ausschanken: Bergmann Phoenix-See en Bergmann Hafenausschank.

Adres: Elias-Bahn-Weg 2, auf Phoenix-West, Dortmund, DE 44263, website

 

In de buurt

De Bergmann Bier Kiosk ligt op een steenworp afstand van Hövels Hausbrauerei. Daar beschreven we al de tips in de buurt. Hier beperken we ons tot de Dortmunder U, ook wel wel bekend als de U-Turm. Hier was voorheen de Dortmunder Union Brauerei gevestigd, die tegenwoordig bekend is als de Dortmunder Actien Brauerei. Het gebouw is in heel de stad herkenbaar aan de 8 meter grote U die op het gebouw staat en die 's avonds mooi wordt verlicht.

Nadat het pand jarenlang leeg  had gestaan, liet de gemeente Dortmund het in 2010, het jaar dat Dortmund Europese Cultuurhoofdstad van Europa was, ombouwen tot een centrum van kunst en creativiteit. En dat is het nu nog altijd. Zo is hier onder andere het Museum Ostwall (moderne kunst, de Hartware Medienkunstverein en de bioscoop Kino im U gevestigd.