Wenkers am Markt, Dortmund

Onze waardering:

Translate:

Over Wenkers am Markt, Dortmund

Het verhaal van Wenkers am Markt gaat helemaal terug tot het jaar 1430. Dat is het jaar van de eerste bronvermelding van het horecapand op deze plek. Bijna drie eeuwen koopt een zekere Johann Wenker het pand Krone am Markt. Weer een eeuw later - we schrijven nu 1843 - introduceert een andere Wenker (Heinrich) het ondergistend brouwen wat de basis zal gaan vormen voor de bierstijl Dortmunder Helles of Dortmunder Export. In dezelfde eeuw, maar dan 40 jaar later, vestigt de Kronen Brauerei zich in het zuidelijk deel van de stad met een moderne brouwerij. Aan het begin van de 20e eeuw wordt ook een  mouterij aan de activiteiten toegevoegd.

Het pand aan de Markt blijft echter al die jaren en eeuwen zijn functie behouden. Het pand, dat zich zonder valse bescheidenheid de bakermat van de Westfaalse en Dortmundse brouwtraditie noemt,  werd in de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest en volledig nieuw opgebouwd. De architectuur van het huidige gebouw weerspiegelt de tijdgeest van deze tijd, maar staat op dezelfde plek en vervult dezelfde functie als de gelijknamige herberg uit 1430.

Naast een goeie hap Duits eten, kun je bij Wenkers am Markt natuurlijk terecht voor een glas bier, geschonken in het alom bekende Stößchen van 0,1 liter of in glazen van respectievelijk 0,3 en 0,5 liter voor de echte doordrinker. In het assortiment vind je Kronen Pilsener en Kronen Export van de Kronen Privatbrauerei, Wenkers Urtrüb en Wenkers Schwarzbier uit het eigen Brauhaus en het Schöfferhofer Weizen van Schofferhofer Brauerei van Schöfferhofer Weizen GmbH uit Frankfurt am Main.

Adres: Betenstraße 1, 44137 Dortmund, Duitsland, website

In de buurt

Hoewel Wenkers am Markt midden in het centrum van Dortmund, hebben we niet echt bijzondere tips. Zum Alten Markt aan de overkant van de Markt is een aanrader, maar ook de Sankt Reinoldi kerk, het Hansaplatz en het Platz von Hiroshima zijn een blik waardig. Maar je komt hier vooral om te winkelen, te flaneren en een goed glas Duits bier te drinken natuurlijk.