Onder de loep #032: Schlenkerla Eiche Doppelbock

Over Schlenkerla

Over Schlenkerla kunnen we kort zijn. Follow the Beer bezocht deze brouwerij - beroemd is dankzij vooral haar Märzen Rauchbier - meermalen, hoewel we daarbij moeten vermelden dat wij eigenlijk alleen de Ausschank in het centrum van de stad hebben bezocht. Het bier komt van Brauerei Heller is op de heuvel in de wijk naast de kathedraal. Lees hier meer over deze bierspot.

Over Schlenkerla Eiche Doppelbock

De Schlenkerla Eiche Doppelbock is een amberkleurige Doppelbock van 8,0% en een bitterheid van 40 IBU. In tegenstelling tot de andere bier van Schlenkerla (of eigenlijk Heller) wordt hier mout gebruikt die gedroogd is met eikenhout, en niet zoals gebruikelijk beukenhout. De Eiche is vooral gebrouwen voor de kerstperiode wanneer het vers van het kantelvat in de Brauereiausschank in het centrum van de stad verkrijgbaar. Op fles wordt het verkocht in de brouwerij en in de Brauereiausschank.

De resulterende eikenrookmout heeft een zachter en complexer rookaroma dan de aromatische en intense beukenrookmout. Het resultaat is een complexe rokerige noot die wordt aangevuld met een bitterheid van de beste aromatische hop uit de Hallertau. De Eiche wordt  enkele maanden gerijpt in de diepe brouwerijkelders onder de Stephansberg waardoor hij een heel bijzondere traktatie is voor liefhebbers van Rauchbier. Ja, en dat zijn wij nu eenmaal.

De reden dat veelal gekozen wordt voor beukenhout is simpel. De beukenboom was en is nog immer overvloedig aanwezig in de Duitse bossen (en daarom goedkoop), heeft een hoge calorische waarde en geeft een aangenaam intens rookgeur. De eikenboom daarentegen heeft een aanzienlijk zachter en complexer rookaroma, maar werd zelden als brandhout gebruikt, maar eerder voor andere doeleinden ingezet. In tegenstelling tot beuken is eikenhout namelijk weer- en ongediertebestendig, waardoor het een waardevol bouwmateriaal was en is voor bijvoorbeeld vakwerkhuizen en schepen. De vrucht van de eikenboom, de eikel, was ook een belangrijk bron van voedsel en in tijden van nood zelfs onmisbaar. Drogen met eikenhout was dus een zeldzaamheid (relatief duur) en het fijne en meerlagige rookgeur was en is een zeldzaam genoegen.

Om meer te weten over de verschillen over het gebruik van hout, moet je je eigenlijk verdiepen in de wijn- en vooral de BBQ-wereld. Bij wijn kom je het gebruik van beukenhout  nauwelijks of niet tegen, daar wordt steevast gekozen voor eikenhout. Voor het BBQ-en kun  je wel verschillende houtsoorten gebruiken en zie je ook beukenhout en eikenhout, afzonderlijk of een combinatie van beiden.

Geplaatst in Onder de loep en getagd met , , , , .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CAPTCHA


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.