Schlenkerla, Bamberg

Onze waardering:

Translate:

Back at Schlenkerla (Bamberg, 2021)

Back at Schlenkerla (Bamberb, 2019)

In Rome do as the Romans do. In Bamberg doe je gewoon zoals de Bambergers dat doen: je drinkt je rauchbier buiten op straat. En dan maakt het niet uit of het nu hartje zomer is of midden in de winter en of de mussen dood van het dak vallen of dat er zich ijspegels aan je neus vormen. Het rookbier verfrist en het rookbier verwarmt. Schlenkerla is bekend om zijn rookbier. De Brauereiausschrank aan de Dominikanerstrasse is gevestigd in een monumentaal gebouw uit de 14e eeuw in het historische centrum van de stad. Het bier wordt echter iets verderop gebrouwen, aan de Oberer Stephansberg aan de voet van de Dom. Je kunt het niet missen als je op weg bent naar de Spezial Keller, ook zo'n bierspot waar je geweest moet zijn.

De brouwerij bestond, getuige bronnen uit die tijd, al in 1405 maar is mogelijk nog ouder. Oorspronkelijk heette de brouwerij Zum blauen Löwen. In het uithangbord buiten op straat is die leeuw ook nog steeds te herkennen. De huidige naam Schlenkerla zou aan een oude waard te danken zijn: deze man had een ongeluk gehad en waardoor hij slingerde bij het lopen. Dit "schlenkern" ontwikkelde zich de spotnaam Schlenkerla (Slingertje), en deze spotnaam werd al gauw synoniem met de brouwerij zelf.

Ondanks dat het wat toeristisch is, slaan wij een bezoek aan de Schlenkerla nooit over en drinken wij hier altijd het Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen (5,1%) en nemen daar een traditionele Haxe bij. Gewoon omdat dat moet. Er zijn ook andere variëteiten, zoals een Urbock (6,5%), een Rauchweizen (5,2%), een Lager (4,3%), een Kräusen (4,5%), een Fastenbier (5,5%) en een Eiche Doppelbock (8%), die we allemaal weleens gedronken hebben. We blijven echter altijd terugkeren naar het originele Rauchbier. Maar dat is logisch.

Adres: Dominikanerstraße 6, 96049 Bamberg, website

In de buurt

Schlenkerla ligt midden in het historische centrum van Bamberg. Daar is genoeg te doen. Twee deuren verder vind je brouwerij Ambräusianum. Een klein klimmetje brengt je naar de Bamberger Dom. Bij de oever van de rivier - Am Leintritt - heb je een mooi uitzicht op de schattige vakwerkhuisjes. Ook niet te missen: de Untere en Obere Brücke met het museum Sammlung Ludwig im Alten Rathaus. Andere tips: Ahörnla im Sand (het Ahörnla bier wordt hier niet meer gebrouwen) en Altringlein Restaurant-Hotel (recht tegenover Schlenkerla en hier hebben we weleens geslapen).