Mahrs-Bräu, Bamberg

Over Mahrs-Bräu

Bij Mahrs-Bräu is het alsof de tijd heeft stilgestaan. En dat is ook daadwerkelijk zo. Al meer dan een eeuw is er nauwelijks iets veranderd. Houten balken, scheve muren en plafonds, dat is wat je kunt verwachten. En houten tafels waar je gewoon kunt aanschuiven en een gesprek met je buurman kunt beginnen, als je hem kunt verstaan. De stamgasten hebben hier hun eigen bierpul met een eigen opbergvak. Het bier wordt geschonken uit houten vaten en vergeet ook de Stehgammler niet, de enige stamstatafel ter wereld. Naast het bier kun je er ook prima eten, maar dat is eigenlijk overal zo in Bamberg.

Wij bestelden er natuurlijk een "U", dat je bestelt als "A U", de snelste manier ter wereld om een bier te bestellen. Dit is het Ungespundetes Kellerbier (5,2%), dat verwijst naar het zogenaamde 'spongat' in houten vaten dat tijdens het gistingsproces normaliter wordt afgesloten en gebruikt om de druk te regelen. Bij Ungespundetes bier blijft dit gat echter open, waardoor het bier minder koolzuur heeft en dus veel zachter wordt. Mahrs heeft ook nog andere bieren, zoals Pilsner (4,9%), Hell (4,9%), Weisse (4,9%), Leicht (2,8%), Bock-Bier (6,8%), Der Weisse Bock (7,2%), Festtagsweisse (5,5%) en E.T.A. (4,9%), maar laten we eerlijk zijn, we komen nooit verder dan de "U". Dit zou zomaar weleens het beste bier ter wereld kunnen zijn. Maar ach, wij zijn geen Michael Jackson met zijn Westvleteren.

Adres: Wunderburg 10, 96050 Bamberg, website

In de buurt

Mahrs-Bräu ligt in de wijk Wunderburg, een wijk met circa 7.500 inwoners waar niet veel te beleven is. Brauerei Keesmann ligt op een letterlijke steenworp afstand van Mahrs-Bräu en is een bezoek ook meer dan waard. Maar in een half uurtje wandel je rustig over de Marienbrücke terug naar het historische stadscentrum. En als je langs de Audenauerufer blijft lopen, kom je redelijk in de buurt van Brauerei Spezial en Brauerei Fässla.