Bermondsey Beer Mile

Over de Bermondsey Beer Mile

De Bermrondsey Beer Mile is met zijn hoge craft-brewery-dichtheid een unieke plek in de bierwereld en stond hoog in onze top 5 voor dit jaar (2018). De Beer Mile ontstond in 2009 toen de Kernel Brewery zich er als eerste brouwerij vestigde. Helaas kun je deze brouwerij niet meer bezoeken. Vanwege geluidsoverlast en klachten van de buurt moest het proeflokaal een paar jaar geleden zijn deuren sluiten. Beter een verre vriend dan een sikkeneurige buurman, zullen we maar zeggen. Nu kun je er alleen nog maar op zaterdagochtend terecht om bier van de Kernel te kopen (en thuis op te drinken).

Niet getreurd, er is genoeg te beleven op de Beer Mile. Na 2009 vestigden zich meer en meer craft breweries op de Beer Mile. Al deze brouwerijen hebben een paar dingen gemeenschappelijk; ze zijn gevestigd onder de bogen van een spoorweg, ze zijn kleinschalig, innovatief en experimenteel en ook staat de brouwinstallatie bij allemaal zo ongeveer in het proeflokaal. Hier is craft beer echt craft beer. De beste dag om de Bermondsey Beer Mile te doen is zaterdag. Dan is namelijk de Maltby Street/Ropewark Market geopend, evenals alle proeflokalen. Voor de overige dagen is het dus even opletten op de openingstijden. Je wilt immers niet voor een gesloten deur komen te staan. Wij startten onze tocht bij Southwark Brewing en trokken vervolgens verder via Anspach & Hobday en Brew by Numbers naar Ubrew (inmiddels permanent gesloten).

Op 128 Druid Street vind je ook nog een Bottle Shop. En om de tocht over Bermondsey Beer Mile compleet te maken, zou je ook nog Partizan Brewing, de Kernel Brewery en het iets verder gelegen Fourpure Brewing kunnen bezoeken. Na vier brouwerijen ontbrak het aan ons dorst, zin en tijd om de Beer Mile volledig af te leggen. Maar wat niet is, kan nog komen. We keren zeker terug. De Bermondsey Beer Mile is te leuk en te lief om er niet terug te keren. Napels zien en sterven, zeggen ze. Maar voor bierliefhebbers geldt: de Bermondsey Beer Mile doen en sterven.

 

Anspach & Hobday

In het kort

Twee vrienden, Paul Anspach en Jack Hobday openden hier in 2014 de deuren van het brouwerij/proeflokaal. Het doel was om Londen weer op de Europese bierkaart te zetten. Dat deden ze met behulp van crowdfunding en in samenwerking met een andere brouwerij. Of ze hun doel bereikt hebben? Om het antwoord op die vraag te vinden, zul je er toch echt een keer naar toe moeten.

In het kort

Twee jongens die elkaar ontmoetten tijdens het rotsklimmen in China en daarna samen door Vietnam, Laos en Myanmar trokken, waarna een vriendschap ontstond en ze - eenmaal terug in het Verenigd Koninkrijk - besloten om bier te gaan brouwen en zie daar: Brew by Numbers was geboren. Gaaaaaaaaaap! Boring!!! Dat weten we nu wel. Vroeger ging je na je studie een jaar lang naar Australië, tegenwoordig behoor je te backpacken in Zuid-Oost-Azië.

Brew by numbers (PERMANENT GESLOTEN)

Cloudwater Tap Room, Londen

In het kort

Cloudwater Tap Room is het nieuwe proeflokaal op de Bermondsey Beer Mile van Cloudwater Brew uit Manchester. Je vindt deze taproom onder één van de bogen van de Mile op Enid Street in het rijtje waar ook Brew by Numbers is gevestigd. De bar heeft 20 taps met alle eigen bieren, waaronder new releases en barrel-aged beers. Geen eigen brouwketels op de Mile dus, maar wel eigen bier uit Manchester. Zeker de moeite waard, vooral ook omdat wij deze brouwerij niet bezochten tijdens ons bezoek aan Manchester.

In het kort

De Hiver Taproom bevindt zich aan het einde van de Maltby Street Food market op tien minuten lopen afstand van de London Bridge. Deze brouwerij die sinds 2013 wordt gerund door Hanna Rhodes, is gespecialiseerd in honingbieren die ze laat meevergisteren met de mout. Zo bracht zij de Hiver Blonde Beer, de Hiver Amber Beer en de Hiver Session IPA op de markt. Follow the Beer had dit keer geen tijd om Hiver te bezoeken, maar die staat voor de volgende keer hoog op de lijst

Hiver Taproom, Londen

Southwark Brewing Co.

In het kort

Southwark Brewing Co. - Proudly crafted in SE1 - opende haar deuren in 2014 en is daarmee een relatieve nieuwkomer op de Bermondsey Beer Mile. De bieren van deze brouwerij zijn, in tegenstelling tot die van de andere brouwerijen op de Mile, gebaseerd op de traditionele Engelse cask ale traditie. Dit is de plek om je barre tocht over de Mile te beginnen!