Brew by Numbers

Over Brew by Numbers

Twee jongens die elkaar ontmoetten tijdens het rotsklimmen in China en daarna samen door Vietnam, Laos en Myanmar trokken, waarna een vriendschap ontstond en ze - eenmaal terug in het Verenigd Koninkrijk - besloten om bier te gaan brouwen en zie daar: Brew by Numbers was geboren. Gaaaaaaaaaap! Boring!!! Dat weten we nu wel. Vroeger ging je na je studie een jaar lang naar Australië, tegenwoordig behoor je met je rugzak om te backpacken in één of ander Aziatisch land waar niemand je begrijpt. En vervolgens ga je heel crafterig brouwen.

Over naar belangrijkere zaken: bij Brew by Number weten ze hoe je een goed bier moet brouwen, dat is een feit. En dat hebben ze zichzelf - with a little help from some friends - aangeleerd. Van hobbybrouwer tot professionele brouwer en van de cup-a-soup-methode tot brett-and-barrel-aged-brewing. Brew by Numbers is een echte parel op de Bermondsey Beer Mile, een brouwerij die je zeker niet mag missen en een brouwerij waar je als bierliefhebber gewoon geweest moet zijn. Brew by numbers brouwt daadwerkelijk met nummers. Ieder bier krijgt vier cijfers mee in de naam, waarbij de eerste twee cijfers voor de bierstijl staan (01 is Saison, 03 is Porter, 07 is Witbier enzovoort). De laatste twee cijfers staan voor het gebruikte recept binnen de bierstijl, normaliter gebaseerd op de gebruikte grondstoffen.

De brouwerij en het proeflokaal zijn op dit moment niet onder dezelfde boog gevestigd, maar liggen twee of drie bogen van elkaar. Vergeet dus niet als je in het proeflokaal bent, ook even de brouwerij te bewonderen (die overigens ook een bar en zitgedeelte heeft). En vice versa. Het proeflokaal is geopend op vrijdag (avond) en zaterdag (overdag).

Het assortiment is zeer uitgebreid. Denk bijvoorbeeld aan Saison, IPA, Pale Ale, Porter, Stout, Session IPA, maar ook Berliner Weisse, Coffee Porter, Black IPA en Baltic Porter, om er maar een paar te noemen. Wij dronken er een Brett Aged Pepper & Rye Saison (aangekondigd als een saison/farmhouse ale van 8,0%), een White Stout Panaman Coffee (pilot serie, 4,8%), een White Stout Indian Coffee (pilot serie, 4,8%) en een Red Ale Coffee (5,0%). En raakten al snel de tel kwijt.

Contact: 79 Enid St, London SE16 3RA, Verenigd Koninkrijk, website

In de buurt

Als je een paar dagen naar Londen gaat, vergeet dan niet om er ook een weekend in te plannen. Zaterdag is namelijk de enige dag dat de Maltby Street/Ropewalk Market open is. En het is tevens de enige dag dat de meeste proeflokalen van de brouwerijen op de Bermondsey Beer Mile geopend zijn. Bezoek hier de volgende brouwerijen: Ubrew, Anspach & Hopday, Southwark Brewing, Partisan Brewing en Fourpure Brewing.

Een bezoek aan de Bermondsey Beer Mile begint natuurlijk met een wandeling langs de Tower of London en over de Tower Bridge. Als je tijd over hebt en nog nuchter genoeg bent, bezoek dan ook de Borough Market, de Shakespeare Globe en het museum Tate Modern (gratis).