Ubrew

Over Ubrew

Het is even zoeken naar Ubrew, want het ligt zogezegd off-the-beaten-track. Maar dat loopje is zeker de moeite waard en mag niet ontbreken bij een bezoek aan de Bermondsey Beer Mile. Bij Ubrew ontdekten we een noviteit. Althans voor ons. We kenden natuurlijk al de brouwerij (met eigen ketels), de brouwerijhuurder (die in andermans ketels roert of laat roeren) en de brouwerijverhuurder (verhuurt zijn ketels aan brouwerijhuurders). Voorbeelden van de laatste categorie zijn de Proefbrouwerij in Lochristi (België), die door ons vaak gekscherend de beste brouwer van Nederland wordt genoemd en recent ook INBIER in Sittard (Nederland).

Maar Ubrew doet weer iets nieuws. Zij zijn namelijk een brouwerij/hobbybrouwijverhuurder. Ubrew brouwt zelf bier in eigen ketels op grotere schaal, maar hier kunnen hobbybrouwers ook terecht om zelf bier te brouwen. Een uniek concept, zo lijkt het, maar of het helemaal uniek is, weten we niet. De zoekterm Ubrew gaf in ieder geval ook hits op Portland en Vancouver, dus het zou ook kunnen dat het concept is komen overwaaien van de andere kant van de Atlantische Oceaan, zoals eigenlijk alles van die zelfverklaarde craft beer revolutie.   

Dat hobbybrouwen moet je wel doen met 4 andere vrienden. Want bier drink je met je vrienden, is het motto van Ubrew. Voor 95 pond per maand krijg jij en je vrienden de beschikking over alle spullen die je nodig hebt om een bier te brouwen, waaronder een roestvrij stalen brouwketel van 35 liters. De ingrediënten kun je in de brewshop kopen, die voor je worden afgewogen. En natuurlijk kun je ook terecht voor advies of zelfs een brouwcursus volgen. Kortom, geen gedoe in je badkamer, op je balkon of in je schuurtje, je moet alleen wel even vier vrienden vinden/hebben die meedoen. Dat is een voordeel, vooral voor partners (lees: vrouwen) die de uit de hand lopende brouwhobby met argusogen gadeslaan en met lede ogen moeten toezien hoe hun huizen worden bevuild. 

Ubrew brouwt ook zelf, laten we dat niet vergeten. En Ubrew heeft ook eigen proeflokaal waar 10 bieren van de tap komen. Wij dronken er een Rocket Bear (IPA van 6,9%) en een Kitten Surprise (New England IPA van 5,9%). Het was de laatste van 4 brouwerijen die we bezochten op de Mile en daarna was het genoeg.

Contact:

 

In de buurt

Als je een paar dagen naar Londen gaat, vergeet dan niet om er ook een weekend in te plannen. Zaterdag is namelijk de enige dag dat de Maltby Street/Ropewalk Market open is. En het is tevens de enige dag dat de meeste proeflokalen van de brouwerijen op de Bermondsey Beer Mile geopend zijn. Bezoek hier de volgende brouwerijen: Southwark Brewing, Anspach & Hopday, Brew by Numbers, Partisan Brewing, Fourpure Brewing en Ubrew.

Een bezoek aan de Bermondsey Beer Mile begint natuurlijk met een wandeling langs de Tower of London en over de Tower Bridge. Als je tijd over hebt en nog nuchter genoeg bent, bezoek dan ook de Borough Market, de Shakespeare Globe en het museum Tate Modern (gratis).