Camden Town Brewery, Londen

Over Camden Town Brewery

Follow the Beer ten voeten uit: in Londen laten we de Tower Bridge, Westminster Abbey, de London Eye, Buckingham Palace, Downing Street 10 en al die andere platgetreden paden links liggen en in plaats daarvan wandelen we van Sint Pancras (het station, niet de prachtige parel in Noord-Holland) langs het Regent's Canal naar Camden Town waar we ons eerste bier in Londen drinken: een Camden Town Pale Ale, een bier van een lokale brouwerij die we nog niet kenden en die nog niet op onze radar tevoorschijn was gekomen.

Een dag later bezoeken we de brouwerij, die trouwens helemaal niet in Camden Town is gevestigd, maar in het naburige noordelijkere Kentish Town. Dat is slechts een detail, een stip op de kaart, een verkeerd getrokken grens wellicht. Alles klopt bij deze brouwerij die is gevestigd onder vijf bogen van Kentish Town West Station.  In het hippe proeflokaal drinken we achtereenvolgens Hells (4,6%), Pale Ale (4,0%), IHL (india pale lager, 6,2%), Ink (stout, 4,4%) en Spezial Hells (lager, 5,6%). Naast de eigen bieren zijn er ook twee taps gereserveerd voor andere brouwerijen. Zo dronken wij ten tijde van ons bezoek een Clwb Tropicana (nee, nee, geen spelfout) van Tiny Rebel uit Newport (Verenigd Koninkrijk) en een Saison d'Avon van Lost and Grounded Brewers uit Bristol (Verenigd Koninkrijk).

Toch klopt er iets niet, maar daar komen we pas later achter. De Camden Town Brewery is helemaal niet zo oud als we dachten, maar werd pas een paar jaar geleden (2010) opgericht door een Australiër, die letterlijk zijn terugvlucht naar Australië miste en daarop besloot in Londen te blijven waar hij bierglazen verzamelde. In 2006 kocht hij een verlopen pub in Hampstead die hij The Horseshoe doopte en in 2010 opende hij de deuren van de Camden Town Brewery. Slechts 5 jaar later (2015) verkocht hij zijn brouwerij met dikke winst voor 85 miljoen pond aan 's werelds grootste brouwerij AB-Inbev.

Dat is toch een ander gevoel, een beetje het gevoel dat je krijgt als je bij de Brand Bierbrouwerij rondloopt, waar Heineken de scepter zwaait en het ene na het andere bier lanceert waar de Limburgers geen snars van begrijpen. Of bij La Trappe, waar geen monnik meer in de ketels roert, maar waar de brouwmeesters van Bavaria aan de knoppen zitten. Of bij Brouwerij 't IJ die zijn ziel aan de Duvel heeft verkocht en tegenwoordig zelfs een Corona-achtig bier op de markt brengt met de naam Biri. Veel oude bezoekers van het proeflokaal zullen gruwelen bij het idee. Naar verwachting zullen er de komende jaren in Nederland nog meer overnames volgen.  Dit is niet erg, soms is het juist beter.

AB-Inbev investeerde fors in de Camden Town Brewery. Eerst ging het proeflokaal op de schop en recentelijk werd een tweede hypermoderne brouwerij in Enfield geopend. Het bier is in ieder geval van hoge kwaliteit, 'clean' zoals de Engelse brouwers dat noemen. Of zoals ze ook wel zeggen, je hebt 'sterile' brouwers en 'non-sterile' brouwers, daarmee een sneer gevend naar kleine zelfverklaarde craft brewers. Maar daarover later meer.

Contact: 55-59 Wilkin Street Mews, London NW5 3NN, website

 

Camden Town, of kortweg Camden, mag je niet overslaan bij een bezoek aan Londen. Wat De Pijp is voor Amsterdam, is Camden Town voor Londen, zeker sinds de Camden Lock Market er werd geopend. Op deze markt kun je van alles vinden, van alternatieve kledij tot piercingshops, juwelen, schoenen, tweedehandsspullen, antiek en prullaria. Je moet wel opletten, want ook hier heeft de commercie toegeslagen. Je hebt nu eenmaal vintage en new vintage en second hand komt vaak uit de eerste hand. Ook een aanrader is Camden High Street, zeker het gedeelte tussen het metrostation en de markt. Wij schuilden voor de regen in The Elephant's Head.

Ook in het noordelijker gelegen Kentish Town is veel te beleven, zoals winkels, restaurant, barretjes en pubs. Die vind je bijvoorbeeld op Kentish Town Road of Fortess Road.