La Trappe, Berkel Enschot

Trappe, trappisten, brouwerij, bier, Noord-Brabant, Berkel Enschot, trappist

Onze waardering:

Over La Trappe

Eigenlijk bestaat La Trappe helemaal niet. Het bier wordt gebrouwen bij bierbrouwerij De Koningshoeve (voorheen: De Schaapskooi) en de abdij heet Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, gelegen in Berkel Enschot nabij Tilburg in Noord-Brabant. De naam van het bier La Trappe komt van het klooster La Trappe in Frankrijk dat de bakermat vormt van de trappistenkloosters.

Kort en bondig: La Trappe is de oudste (1884) van de twee Nederlandse trappistenbrouwerijen (de andere is Zundert) en de enige die je ook daadwerkelijk kunt bezoeken. Dit kan in de kloosterwinkel of het proeflokaal dat dagelijks geopend is. Ook kun je excursies en proeverijen doen, maar voor wie echt de stilte zoekt, kun je ook een bedje reserveren in het gastenverblijf van de abdij.

Een bezoek aan La Trappe is een must voor iedere bierliefhebber. Hierbij gaat het niet alleen om het bier, maar ook om de monniken die nog steeds een regime volgen van 8 uur slapen, 8 uur werken en 8 uur bidden. Dit doen zij niet helemaal meer in stilte, het stiltegebod werd in 1969 afgeschaft om het leven van monnik wat aantrekkelijker te maken. Denk ook niet dat je tijdens je bezoek aan de brouwerij veel monniken te zien krijgt. Zij leven afgescheiden in hun abdij. Wat wel waar is dat de brouwerij zich binnen de muren van de abdij bevindt. Of de monniken zich nog veel met het bier bemoeien, weet je ook niet. Dat zullen ze wel in stilte doen. Of ook de winsten en hoeveel daarvan (opbrengsten, zoals ze dat zelf noemen) naar goede doelen gaat, valt ook niet te controleren. De abdij, inclusief brouwerij, geeft geen openheid van zaken in haar boekhouding.

Ook over de relatie met Bavaria wordt niet gerept. Wat wel duidelijk is dat het bier, het merk en de receptuur eigendom is gebleven van de monniken. Bavaria huurt de gebouwen, terreinen en machines van de brouwerij en koopt het bier na de productie over van de abdij, waarna het bier op de markt terecht komt. Tegen welke - commerciële - prijzen dit gebeurt, blijft onduidelijk. Ook zijn er diverse zaken geregeld waardoor de monniken betrokken blijven bij het bier.

Tijdens de excursie kregen dronken we een La Trappe Puur (4,7%) en een Witte Trappist (5,5%). De aansluitende proeverij met hapjes (food pairing) bestond uit een La Trappe Blond (6,5%) met een salade met gamba, een La Trappe Isid'or (7,5%) met een kaasplankje, een La Trappe Tripel (8%) met Aziatische kip en rijst, en tenslotte een La Trappe Quadrupel (10%) met een chocoladebrownie met mousse. De dubbel, bock en Quadrupel Oak Aged laten we dit keer schieten.  

Adres: Eindhovenseweg , 5056 RP, Berkel-Enschot, website

In de buurt

De La Trappe abdij ligt op een steenworp afstand van de stad Tilburg, de in inwoneraantal zesde stad van Nederland. In deze stad kun je Kraft Bier aantreffen, een kleine brouwerij die vooralsnog ook elders brouwt. Andere tips op biergebied in Tilburg zijn café Kandinsky, café Hoegaarden, het Taphuys en Anvers Brasserie & Biercafé. Tilburg stond vroeger bekend om de textielindustrie. Nu is het gewoon een leuke stad om te bezoeken. Bezienswaardigheden o.a: Grote Markt met de Heikese Kerk, het Heuvelplein, het Paleis-Raadhuis, het Textielmuseum en het geboortehuis van Peerke Donders.

Trappe, Bavaria, Berkel Enschot, Noord-Brabant, trappistenbier, trappistenbrouwerij, Nederland, bier, brouwerij
Trappe, trappisten, trappist, trappistenbrouwerij, trappistenbier, Nederland, Noord-Brabant, bier, brouwerij
Trappe, trappisten, trappistenbrouwerij, Berkel Enschot, Noord-Brabant, bier, brouwerij
Trappe, trappisten, trappist, trappistenbier, trappistenbrouwerij, Nederland, Noord-Brabant, Berkel Enschot, brouwerij, bier
Trappe, trappist, trappisten, trappistenbier, trappistenbrouwerij, Nederland, Noord-Brabant, Berkel Enschot, bier, brouwerij