Fuller’s, Chiswick, Londen

Over Fuller's

Omdat we toch in Londen waren en omdat we ook wel een beetje genoeg hadden van al het craft beer geweld op de Bermondsey Beer Mile, toog Follow the Beer op een regenachtige dag naar de Fuller's Griffin Brewery in de Londense wijk Chiswick. Soms is het ook nuttig om een grotere brouwerij te bezoeken. Dan weet je weer wat 'echt' brouwen is. Of zoals ze dat Fuller's zeggen: 'There are sterile and non-sterile brewers'. Een duidelijke sneer naar de luizen in de pels, de craft brewers. Daarover later meer.

Nu eerst Fuller's zelf. Op de plek waar nu de Griffin Brewery wordt al bier gebrouwen sinds de 16e eeuw, maar de eerste bewijzen van het bestaan van de Griffin Brewery zelf gaan terug naar het jaar 1816 toen een zekere Douglas Thompson de naam van deze failliet gegane brouwerij kocht. In 1829 kwam John Fuller aan boord toen de brouwerij een financële injectie nodig had. Het bleek geen goed huwelijk want in 1841 verliet Douglas het bedrijf. Vier jaar later bracht John Bird Fuller, de zoon van John Fuller, twee ervaren brouwrotten binnen; John Smith en John Turner en ontstond de Fuller Smith & Turner, wat nog steeds de officiële naam van de brouwerij is. Fuller's is uitgegroeid tot een grote brouwerij in het Verenigd Koninkrijk met een marktaandeel van 4,6% (2016). Ter vergelijk, Heineken en Brewdog hadden marktaandelen van respectievelijk 4,3% en 3,6%. Fuller's heeft een productie van ongeveer 337.000 UK barrels en een omzet van GBP 392m.

In het assortiment van Fuller's tref je bekende namen als Londen Pride (ale, 4,1%), Chiswick Bitter (3,5%), Fuller's ESB (5,5%), Gale's HSB (strong bitter, 4,8%), Honey Dew (ale, 5,0%) en natuurlijk onze favoriet, de Vintage Ale. Maar de lijst gaat nog wel door. Zo zijn daar bijvoorbeeld Front Row (seasonal ale, 3,7%), Spring Sprinter (seasonal ale, 4,0%), Southern Star (seasonal ale, 4,0%, met Australische hop), London Pride Unfiltered (ale 4,1%), Frontier (lager), Oliver's Island (golden ale, 3,8%), Montana Red (rye ale, 4,5%), Session IPA (4,0%), Black Cab (stout, 4,5%), Seafarers (English ale, 3,8%), Wild River (pacific pale ale, 4,5%), London Porter (porter, 1845 (ale, 6,3%) en Golden Pride (ale, 8,5%).

Fuller's is eigenaar en exploiteert meer dan 380 pubs, pensions en hotels in het zuiden van Engeland. Daarvan zijn er ongeveer 180 in eigendom en 200 gehuurd. Daarmee komen we op de volgende uitspraak; 'There is more money in selling beer than in making it'. Een interessante uitspraak. Klopt dat? Heeeft Fuller's daarom zoveel pubs? Is dat overal in het Verenigd Koninkrijk het geval? Of gaat dat ook op in Nederland? Ook daarover later meer.

Contact: Chiswick Ln, Chiswick, London W4 2QB, Verenigd Koninkrijk, website

There's more money in selling beers than in making it

There are sterile and non-sterile breweries

In de buurt

Chiswick is een wijk in het Londense bestuursgebied Hounslow in de regio Groot-Londen. Het ligt op de noordelijke oever van de Theems. De wijk presenteert zichzelf als een rustige wijk in West-Londen waar het goed toeven is in één van de talloze barretjes of restaurants langs de rivier, waar je kunt onderduiken in de bloeiende pubcultuur of je je portemonnee kunt leegmaken in één van de vele kleine en onafhankelijke winkeltjes.

De grootste attractie is natuurlijk Fuller's, maar er is nog meer te zien. Zoals bijvoorbeeld het Chiswick House en het daarbij behorende landgoed en het Syon House met zijn tuinen. Er is nog meer te beleven in Chiswick, maar daar hadden wij geen tijd voor. Het was onze laatste dag in Londen en we beperkten ons tot een bezoek aan de brouwerij. Door de regen lieten we ook de wandeling van drie uur achterwege en kozen voor een keer voor de metro. Follow the Beer gaat niet altijd te voet.