Onder de loep #22-1

Kompaan met zijn Thuishaven (brouwerij en proeflokaal in de Binckhorst, Den Haag) en zijn Binnenhaven (proeflokaal in het centrum van Den Haag) brouwde speciaal voor de kerst deze Kompaan Super Glüh. Die moeten we natuurlijk proeven en daar moeten we natuurlijk wat van vinden. Okay, daar komt ie. Voor € 10,00 kochten we dit blik bier ergens in de stad. Dat is natuurlijk meteen al een prijs die te denken geeft. De aankleding is natuurlijk fantastisch, daar niet van. Het doet denken aan een tube lijm die je in een Praxis, een Karwei, een Gamma of een Hornbach koopt. Dat is gewoon geniaal gedaan en daar is dan ook wel het meeste geld in gaan zitten.

Maar niet in het bier. De Kompaan Super Glüh wordt omschreven als een Syrah Barrel-Aged Tripel van 9.5% met typische Glühwein smaken als steranijs, kaneel en sinaasappelschil. In deze korte omschrijving zitten drie interessante elementen.

Ten eerste is daar de Syrah, ook wel Shiraz genoemd, één van de beroemdste druivenrassen ter wereld, die ook wel bekend staat als de grote blauwe druif van de Rhône (Frankrijk). Syrah wordt wereldwijd in verschillende landen aangeplant en syrah wijnen kunnen daarom erg verschillend zijn van smaak, maar levert in het algemeen stevige, peperachtige wijnen op, die zeer goed rijpen en donkerrood, bijna paars van kleur zijn. Syrah wijn heeft veel body, een medium zuurgraad en medium tanninegehalte. De Syrah is donkerder dan cabernet sauvignon en heeft een pittige en peper-achtige nasmaak.

Ten tweede is daar de Tripel, een zwaar bovengistend blond bier met hergisting in de fles, vaak terug te vinden bij de trappisten- of abdijbieren. De smaak dankt de tripel aan de typische gist die is toegevoegd, maar ook de hop en mout dragen bij aan de bitterheid. Er wordt wel gezegd dat de hoeveelheid mout 3 keer hoger dan een normaal bier, maar dat is volslagen onzin, dat weet iedere brouwer. Aannemelijker is dat de benaming tripel verwijst naar de drie kruizen op het houten vat, een aanduiding van het bier dat in het vat zat. Dus, één kruis voor enkel, twee kruizen voor dubbel, drie kruizen voor tripel. Het is niet gebruikelijk om een tripel te laten rijpen op houten vaten, maar het kan dus wel. Meestal worden hier donkere bieren met een hoger alcoholvolume voor gekozen. Maar Kompaan deed dit dus met een blond bier.

Het resultaat zou spannend geweest kunnen zijn, maar helaas komen we dan bij punt drie: de kruiden. Helaas vliegt Kompaan hier uit de bocht met zijn overdosis steranijs, kaneel en sinaasappelschil. Eigenlijk doen ze het precies goed, want ook Glühwein (goedkope rode wijn met een overdosis kruiden) is natuurlijk niet te drinken, en dat is precies het geval met Super Glüh, het is gewoon niet te hachelen. Zonde. Eeuwig jammer. Leuke poging, maar de boys van Kompaan zouden beter moeten weten. Ze kunnen het ook beter. Tien euro achter de wagen, maar de kerst wordt er niet minder om, dat is wel zeker.

Geplaatst in Onder de loep en getagd met , , , .