Onder de loep 22-2: Alba IGA Rosse & Bianco

Toen we een aantal jaar geleden Birrificio Alba Artiginale bezochten, was de brouwer - zoon van een wijnboer - het al van plan: het maken van Italian Grape Ale, ook wel bekend als IGA. Corona kwam en gooide flink wat roet in ieders eten, maar in 2022 waren we terug in Alba en konden we de hand leggen op deze IGA's, twee in totaal, een Rosse en een Bianco.

Eerder schreven we al over de IGA's van Birrificio Montegioco uit Allessandria. Deze bierstijl is een hybride van bier en wijnmost, waarbij de most wordt mee vergist. Het is dus geen blend (of mengsel) van wijn en bier, maar de wijnmost wordt daadwerkelijk geïntegreerd in het brouwproces. Ook Nederlandse brouwers experimenteren momenteel met deze bierstijl, maar de Italianen zijn daar, niet geheel verrassend, veel beter in.

De Alba IGA Bianco is een IGA van 7,0% en wijnmost van een regionale witte druif en wordt door de brouwer omschreven als lichte IGA, een combinatie van moutwort en witte druivenmost uit de Roero van de Raffaele Gili-boerderij. Dit geeft een strogele kleur met een zachtaardig bruisen. Het resultaat: een typisch verrijkt bier van het boeket witte druiven. In het bouquet vind je hints van helder vruchtvlees en witte veldbloemen. De smaak is fris, het bitter delicaat, de smaak aanhoudend. Combinaties: uitstekend als aperitief bij verse kazen, voorgerechten, voorgerechten met een delicate smaak, vis.

De Alba IGA Rosse is een IGA van 8% en wijnmost van een regionale rode druif. Deze rode IGA is een combinatie van moutwort en rode druivenmost uit de Roero van de boerderij Malvirà. De kleur is goudkleurig met koperreflecties. Het bruisen is zachtaardig. De connotatie is typisch van bier verrijkt door het boeket van rode druiven. In het parfum vind je hinten van kersen, vers en gedroogd rood fruit. De smaak is doorslaggevend, het bittere delicaat, de smaak zeer persistent dat de hele mond stimuleert. Combinaties: uitstekend als aperitief bij oude kazen en vleeswaren, voorgerechten, voorgerechten met een sterke smaak, gegrilde vis.

Ons oordeel: de IGA's van Birrificio Alba smaken heerlijk, maar zijn nog wat jong en vlak in vergelijking met de IGA's van Montegioco waar meer balans en diepte in te ontdekken is. Ervaring en doorgaan met ontwikkelen lijkt hier het devies.

Geplaatst in Uncategorized.