Birrificio Montegioco, Alessandria

Onze waardering:

Over Birrificio Montegioco

Birrificio Montegioco dankt zijn naam aan het gelijknamige dorp in Val Grue, slechts op een paar kilometer van de stad Tortona, dat in een oud grensgebied tussen Piemonte, Ligurië, Lombardije en Emilia Romagna ligt. Hier werd in 2005 in een oud pakhuis een moderne microbrouwerij opgericht door twee vrienden, Riccardo Franzosi (vicecapo Nicchione) en Walter Massa (capo Nicchione). Om Birrificiode Montegioco goed te begrijpen, is het allereerst nodig om te beseffen waar we zijn: Val Grue,  het gebied van de Tortona-heuvels, het kleine puzzelstukje dat past tussen Ligurië, Emilia Romagna, Lombardije en Piemonte. Dit grensgebied is een niche heeft een unieke en zeldzame culturele pluraliteit, die wordt weerspiegeld in de manier van leven en de lokale producten. Het is een vruchtbaar land dat, naast druiven van hoge kwaliteit, het leven schenkt aan Bella-di-Garbagna-kersen, Volpedo-perziken en geurige Tortona-aardbeien.

Dan de brouwerij met zijn uitgebreide assortiment.De Montegioco-bieren worden door heel Italië verkocht (vooral het noorden natuurlijk) en ook geëxporteerd naar vooral de Verenigde Staten en Japan. In het standaardassortiment vind je bieren als de Rura (het blonde basisbier van de brouwerij, 5,0%), de Rurale (amber, 5,0%), de Scravabosc (American amber, 6,0%), de Rat Weizen (weizen, 5,0%), de Bianca (witbier, 5,0%), de Dunkelrat (dunkelweizen, 7,0%) en de Runa di Miele (honingbier, 7,5%). In de zware-jongens-sectie zijn bieren te vinden als de Demon Hunter (8,0%), de Rex Grue (7,5%), de Draco (11,0%), de Mac (7,0%), de Tentatripel (8,5%), de Bran (8,0%) en de Imperial Rex (..%). Ook brengt Birrificio Montegioco seizoensbieren op de markt, zoals de Quarta Runa (7,0%, met Volpedo-perziken), de Garbagnina (9,0%, basisbier is de Demon Hunter met toevoeging van Bella-di-Garbagna-kersen), de Magiuster (8,5%, met Fragola di Tortona aardbei) en de Bastarna (10%, met geroosterde kastanjes). Tot slot zijn er ook nog verschillende bieren in de categorieën steel aged, barrel aged en collaborations.

Voor Follow the Beer had het flitsbezoek aan Birrificio Montegioco maar één doel: de jacht op de IGA's, de hybride vorm van wijn en bier. Na een korte uitleg en proeverij kochten we een doos Tibir (IGA met witte wijndruiven, 8,0%) en een doos Open Mind (een donkere IGA  met witte wijndruiven, 8,5%). En ja, we waren verrukt en gelukkig. Wat een fantastische bieren. Wil je deze komen proeven? Dat kan, maar dan moet je wel erg goede vriendjes met ons worden.

Adres: Frazione Fabbrica, 1, 15050 Montegioco AL, Italië, website

In de buurt

Montegioco is een gemeente in de Italiaanse provincie Alessandria van de regio Piëmont en telt iets meer dan 300 inwoners. Een gehucht. Verwacht dus geen hot spots hier. Nee, Birrificio Montegioco is wel het hoogtepunt van het dorp naast natuurlijk de twee (!) kerken: de Chiesa San Fortunato en de Chiesa Santa Maria Assunta.

Toch nog een paar tips. Bij Fonti Del Solvo kun je zwemmen en een hapje eten. Als je wilt overnachten, zijn B&B La Torretta Cerreto Grue en Agriturismo La Capanna aanraders. Voor de kampeerders is Campeggio E-Maieu het overwegen waard.