Genua, Liguria

Genua is een stad naar ons hart. Hier krijg je hetzelfde gevoel als in Napels, in Marseille of in Rotterdam. Het is een prachtige, maar op sommige plekken ook een gruwelijk lelijke stad. Als je de stad binnenkomt zie je op alle niveau's bebouwing: kerken, flatgebouwen, industrie, wegen op hoge pilaren. Geen leuke Ligurische huisjes in pasteltinten. Hier is niets schilderachtigs. We love it!

Genua ligt in een ronde kom, die van boven naar beneden helemaal is volgebouwd en die aan de onderkant grenst aan de haven. Achter de haven bevindt zich een labyrint van smalle straatjes en steegjes met de typische Zuidelijke drukte, hoewel dat dit jaar (2020) wel meeviel in  verband met de coronatoestanden. Ja, die hebben er flink ingehakt bij de Italianen. Ze nemen hier het virus zeer serieus waardoor je de ruimte hebt, maar wel op wel plekken mondkapjes verplicht zijn, zelfs op straat na 6 uur 's avond. Kom daar maar eens om in ons liberale, lakse landje.

Dit labyrint van straatjes en steegjes is het grootste middeleeuwse stadscentrum van Europa en the place to be, ook op biergebied. Het is hier levend en druk (zelfs in Coronatijden) en er zijn veel kleine winkeltjes, van gewone groentenwinkels tot kleine boetiekjes die spullen als tassen of sjaals verkopen. Het oude stadshart is nog heel authentiek en is een mengeling van glorie en verval en van oud en nieuw. Veel aantrekkelijkeer dan bijvoorbeeld de stadscentra van het Disneyland Venetië of nog erger Rome of Florence. Ga dus naar Genua!

 

Kamun Lab, Genua

Scurreria, Genua