Alba, Piemonte

Alba is een stad in het zuiden van de Italiaanse regio Piemonte in de provincie Cuneo. De stad ligt op de rechter oever van de rivier de Tanaro en wordt omgeven door heuvels die bedekt zijn met wijngaarden waar druivensoorten als de Barolo, Nebbiolo, Barbera, Favorita en Roero Arneïs groeien. Waarschijnlijk is Alba van Keltische of Ligurische oorsprong. De Romeinen doopten de stad in 89 voor Christus Alba Pompeia.

Het centrum van Alba wordt gedomineerd door vijf 14e-eeuwse torens waarvan enkele ooit toebehoorden aan de nobele families van de stad. Andere bezienswaardigheden in de stad zijn de bakstenen kathedraal uit de 15e eeuw, de 13e-eeuwse kerk San Domenico en het recentelijk gerestaureerde Palazzo Comunale. De stad is vooral bekend om zijn witte truffels. Ieder jaar wordt er in de stad een truffelbeurs gehouden. In de stad is ook het hoofdkantoor van Ferrero gevestigd, bekend van producten als Nutella, Mon Chéri en Ferrero Rocher.

En natuurlijk vind je in Alba tegenwoordig ook bier, want bier is onstuitbaar en heeft ook een plek verovert in dit truffel- en wijnparadijs.

Back at Boia Fauss 2019

Back at Boia Fauss 2020

Birrificio Alba, Guarene

Attaccati al Fusto, Alba

Boia Fauss, Alba

Birrificio Citabiunda, Neive

Fuori Citabiunda, Alba

Birrificio Q120, San Damiano d'Asti