Fuori Citabiunda, Alba

CitaBiunde

Onze waardering:

Over Fuori CitaBiunda

Om het concept van Fuori CitaBiunda te vatten, moet je eigenlijk acht kilometer buiten Alba zijn, in het naburige plaatsje Neive, of om nog preciezer te zijn, in het gehucht Bricco di Neive (wat in lokaal dialect de top van een steile heuvel betekent). Daar vind je in een oud basisschooltje Birrificio CitaBiunda. Hier begon in 2007 tussen de Nebbiolo-wijngaarden het verhaal van CitaBiunda als één van de eerste 100 brouwerijen van Italië. Dat zijn er inmiddels meer dan 1.000. Ook Italië heeft, net als Nederland, een craft beer revolutie ondergaan.

Birrificio CitaBiunda is dus al een tijdje bezig en heeft alle tijd gehad om fouten te maken en vooral om die fouten ook te begrijpen en er van te leren waardoor een constante kwaliteit wordt bereikt. In hun brouwproces en het brede assortiment, geschoeid op Belgische en Angelsaksische leest, brengen ze de wijn- en bierwereld samen, bijvoorbeeld door het gebruik van sprankelende wijngisten en lokaal mout van Molino Sobrino uit La Morra (ga daar vooral naar de Vinbar en eet een pasta met truffel). Mooi ook is het besef bij CitaBiunda dat Italië nog steeds een achtergrond op brouwgebied heeft op landen als België en Duitsland, maar dat Italië deze achterstand binnen enkele jaren zal hebben ingelopen.

Het assortiment van Birrificio CitaBiunda is breed en gevarieerd. Zo kom je o.a bieren tegen als BiancaNeive (weizen, 5,2%), Cinnamon Girl (Easy Bitter, 5,6%), Serpica (Blond, 7,8%), Sensu Ale (Amber, 7,8%), Milf (Cascadian dark ale, 5,5%), Revolver (English Summer Ale, 3,5%), Mary (Blond, 5,1%), Desert Session (session IPA, 4,9%), German Session (Belgian pale ale, 5,5%), Ale 10 (Belgian specialty ale, 7,8%), Kriekka (Saison con amarene, 4,6%) en Christmas Porter (porter, 5,0%)

In 2014 werd een tweede vestiging geopend in Alba, restaurant/bar Fuori Citabiunda. Follow the Beer begon hier zijn avond. Let op: de avond begint hier om 19:00 uur (openingstijd) en het terras en binnen waren nog leeg. In de beste craft beer stijl en heel Aziatische "no have" was een groot deel van het assortiment niet verkrijgbaar, zoals de Kriekka en de Christmas Porter, maar niet getreurd: wij dronken er een Revolver (English summer ale, 3,5%) en een Cinnamon Girl (English Bitter, 5,6%).

Adres: Via Carlo Biglino, 1, 12051 Alba CN, Italië, website

CitaBiunde
CiteBiunde
CiteBiunde

In de buurt

Op een steenworp afstand van Fuori CitaBiunde vind je het Uffici Ente Fiere Nazionale del Tartufo, de organisatie die verantwoordelijk die verantwoordelijk is voor het jaarlijkse Fiera Internazionale Tartufo Bianco d'Alba dat in oktober/november wordt gehouden en dat al bijna 90 jaar. Ook dichtbij is het Piazza San Francesco d'Assisi waar dagelijks een markt is met etenswaren (groenten en fruit), kleding en andere huishoudelijke spullen. Andere tips: de Cattedrale di San Lorenzo op  het Piazza Duomo, de Torre Astesiano, het Casa Marro en de Torre Bonino, maar dan ben je al weer bijna in het centrum van de stad.

Op biergebied is het iets verder zoeken: Boia Fauss (1,5 kilometer lopen vanaf het centrum, Birrificio Alba Artiginale (bovenop een heuvel in Guarene op enkele kilometers van Alba) en Attaccati al Fusto (in het centrum). En dan is er natuurlijk nog de onvergetelijke Osteria dei Sognatori en de Bistrot die Signatori, waar je ook een prima glas bier kunt vinden, maar waar je komt om te eten, wijn te drinken en vooral om te dromen.

Citabiunde
CitaBiunde
CitaBiunde
CitaBiunde