Boia Fauss, Alba

Onze waardering:

Over Boia Fauss

Boia Fauss, of eigenlijk voluit Boia Fauss Pensavo Peggio, is een brouwerij/café/trattoria op ongeveer 15 minuten lopen van het centrum van Alba. Maar die wandeling over de ietwat saaie en kaarsrechte Corso Langhe (SP 429) verdient zich dubbel en dwars door Boia Fauss zelf. Daarbij hebben we het niet alleen over het eigen bier, maar vooral ook over het eten. Mio dio, wat kunnenn die Piemontezen toch goed omgaan met hun eten.

Eerst de naam. De vertaling van de term Boia Fauss is een verhaal op zich. Letterlijk betekent 'boia' beul in het Italiaans en 'fauss' is Piemontees dialect voor vals of onecht. Een valse beul. Maar Boia fauss is eigenlijk een Piemontese vloek of uitroep van verbazing of woede. Er wordt wel beweerd dat deze term werd gebruikt om de naam van god ingeval van godslastering te vermijden. In plaats daarvan werd de beul gebruikt, een verachtelijk beroep in die tijd. De letterlijke vertaling van pensavo peggio is 'ik dacht erger'.

De brouwinstallatie is zichtbaar vanaf de weg en na zacht en luttel aandringen, stond het meisje achter de bar ons toe om een paar foto's in de brouwzaal te maken. Je kunt buiten op het terras gaan zitten, maar het café en vooral de inrichting met twee barren aan weerszijden is een attractie op zich. Naast het bier kun je er ook een hapje eten, maar wij adviseren vooral om te wachten totdat om 6 uur het all-you-can-eat-buffet opent. Voor slechts twee euro per persoon kun je hier aan deelnemen.

Wij dronken er de Lingera (lager/pilsener, 5,0%), de Sansa Cunisiun (bokbier, 6,3%), de Rusa D'cavej (dubbelbok/Doppelbock, 6,5%) en de Duebale (koffiestout, 4,3%). Voor Boia Fauss liepen wij graag nog een keer de 15 minuten over de Corso Langhe en toen de brouwer achter de tap. Het was helaas te druk, dus we kregen niet de kans om met hem te spreken. We moeten dus een keer terug. Maar dat is logisch en geen straf.

Adres: 59, Corso Langhe, 12051 Alba CN, Italië, facebook

In 2019, een jaar later, waren we weer terug bij Boia Fauss. Zie hier de foto's van ons bezoek aan deze bierspot.

In de buurt

Boia Fauss ligt op ongeveer één kilometer van het oude stadscentrum van Alba, een stad en gemeente in het zuiden van de Italiaanse regio Piëmont in de provincie Cuneo. Zoals iedere stad in Italië heeft ook Alba de nodige bezienswaardigheden, zoals een kathedraal, een palazzo en wat kerken en torens, maar eigenlijk kom je naar Alba voor het eten en het drinken, oftewel: voor de wijn en de truffels. En nu dus ook voor het craft bier.

Alba is beroemd om zijn truffels, vooral om de witte truffels, ook wel het witte goud genoemd (letterlijk het gewicht in goud waard). Deze wratachtige lekkernijen worden in het najaar tussen de wortels van eiken, hazelaars, populieren en beuken opgegraven en op de truffelmarkten en tijdens het internationale festival van de witte truffel in Alba verkocht. Deze witte truffel wordt ook wel de beste truffel van de wereld genoemd, maar dat is voor een groot deel marketing. De wijngaarden op de heuvels van Roero en Langhe rond Alba zijn min of meer een bedevaartsoord voor wijnliefhebbers. Hier komen de beroemde Barolo en Barbaresco wijnen vandaan, maar ook de andere wijnen uit deze regio, zoals de rode wijnen Barbera en Dolcetto en de witte wijnen Arneïs en Favorita zijn niet te versmaden.

Natuurlijk hebben we ook nog wat eigen tips. Zoals: ga niet naar Barolo, dat is te commercieel en voegt niets toe. Geniet van een lunch (pasta met truffel) op het plein in La Morra. Bezoek Bra, de hoofdstad van het slowfood. Zwaai naar de hoeren langs de kant van de weg tussen Alba en Astia. Laat je tong verrassen met een 4-gangen menu bij Osterai dei Signatori. En geef de bella cameriera van Bar Nuovo Centro op het Piazza Elvio Pertinace een  bacio dello mano.

 

Boia Fauss