Over Baladin Open Garden Birreria
Teo Musso is de Godfather van het Italiaanse craft beer. In 1996 was hij de Founding Father hij Baladin (letterlijk vertaald: zwervende entertainer) op, dat kan vergeleken worden met Jopen in Nederland en Brewdog in Schotland. Musso trotseerde zijn voorbestemde pad vanuit zijn familie van een wijngaard en opende de allereerste Italiaanse brouwerij die microbrouwbieren uit Italië aanbood. Baladin begon echter al 10 jaar eerder was (1986) met de opening van een kleine bar Le Baladin, in Musso's geboortedorp Piozzo in het Langhe-gebied ten zuiden van Turijn. De pub had een assortiment van meer dan 200 bieren over de hele wereld.
In de 10 jaren die tussen de opening van de bar en de brouwerij, begon Musso te experimenteren en creëerde hij zijn eigen bieren. Hij nam de tijd om de Belgische microbrouwtechnieken te bestuderen en keerde terug naar huis, waar zijn vaste klanten deel mochten uitmaken van zijn creaties. Het ene brouwsel leidde tot het andere en Baladin kreeg al snel een trouwe schare fans.
Hedentendaage is Baladin nog steeds een voorloper in de Italiaanse craft beer scene. Een van de kernwaarden van Baladin is om een zelfvoorzienend bedrijf te zijn en het heeft daarom zijn eigen boerderijen opgezet. Hierdoor kan Baladin zoveel mogelijk eigen ingrediënten gebruiken bij het brouwen van hun bieren. De missie is om voortdurend te streven om naar zoveel mogelijk energiebesparing, in alle delen van de brouwerij. een voorbeeld hiervan is het gebruik van de schoonste vormen van energie gebruiken, zoals zonnepanelen op het dak. Deze zelfvoorzienende missie sluit ook aan bij het idee achter de bieren die Baladin maakt, allemaal met het oog om te combineren met eten. Baladin was ook de allereerste microbrouwerij die een bier creëerde dat volledig uit Italiaanse ingrediënten bestond.
Adres: Località Valle, 25, 12060 Piozzo CN, Italië, website




In de buurt
Baladin Open Garden Birreria is gevestigd in het kleine plaatsje Pizzio dat nog geen duizend inwoners telt en dat onderdeel is van de provincie Cuneo (in de regio Piëmont). Piozzo ligt ook net nog in de Langhe (of net niet meer), een heuvelachtige landstreek bekend om zijn truffels en wijnen. Dit gebied situeert zich ten zuiden van Alba, tussen de rivieren de Tánaro en de Bórmida. De meeste dorpen bevinden zich op de heuvelruggen, waartussen zich diep ingesneden dalen bevinden. De streek bestaat uit de Bassa Langa in het noorden, met heuvels tot ca. 600 meter, en de Alta Langa in het zuiden, waar nabij Mombarcaro een hoogte van 896 m bereikt wordt. In het noorden vindt men wijngaarden in bekende dorpen als Barolo en Barbaresco. Ook hazelnoten, appels, perziken en abrikozen worden hier gekweekt, en de streek is ook bekend om zijn kazen, eekhoorntjesbrood en de witte truffel van Alba.
Onder andere de volgende DOC en DOCG wijnen die worden in deze streek geproduceerd:
- Arneis
- Barbera d'Alba
- Barolo
- Barbaresco
- Dolcetto d'Alba
- Dolcetto di Dogliani



