Birrificio Citabiunda, Neive

Onze waardering:

Over Birrificio Citabiunda

Acht kilometer buiten Alba zijn, in het naburige plaatsje Neive, of om nog preciezer te zijn, in het gehucht Bricco di Neive (wat in lokaal dialect de top van een steile heuvel betekent) vind je in een oud basisschooltje Birrificio CitaBiunda. Hier begon in 2007 tussen de wijngaarden het verhaal van CitaBiunda als één van de eerste 100 brouwerijen van Italië. Dat zijn er inmiddels meer dan 1.000. Ook Italië heeft, net als Nederland, een craft beer revolutie ondergaan.

Birrificio CitaBiunda is dus al een tijdje bezig en heeft alle tijd gehad om fouten te maken en vooral om die fouten ook te begrijpen en er van te leren waardoor een constante kwaliteit wordt bereikt. In hun brouwproces en het brede assortiment, geschoeid op Belgische en Angelsaksische leest, brengen ze de wijn- en bierwereld samen, bijvoorbeeld door het gebruik van sprankelende wijngisten en lokaal mout van Molino Sobrino uit La Morra (ga daar vooral naar de Vinbar en eet een pasta met truffel). Mooi ook is het besef bij CitaBiunda dat Italië nog steeds een achtergrond op brouwgebied heeft op landen als België en Duitsland, maar dat Italië deze achterstand binnen enkele jaren zal hebben ingelopen.

Het assortiment van Birrificio CitaBiunda is breed en gevarieerd. Zo kom je o.a bieren tegen als BiancaNeive (weizen, 5,2%), Cinnamon Girl (Easy Bitter, 5,6%), Serpica (Blond, 7,8%), Sensu Ale (Amber, 7,8%), Milf (Cascadian dark ale, 5,5%), Revolver (English Summer Ale, 3,5%), Mary (Blond, 5,1%), Desert Session (session IPA, 4,9%), German Session (Belgian pale ale, 5,5%), Ale 10 (Belgian specialty ale, 7,8%), Kriekka (Saison con amarene, 4,6%) en Christmas Porter (porter, 5,0%),

Adres: Via Moniprandi, 1/A - 12052 Neive (CN), website

In de buurt

Neive zelf is met iets meer dan 3.000 al geen wereldstad, maar Moniprandi/Bricco di Neive, de plek waar Birrificio Citabiunda is gevestigd, is niet meer dan een gehucht. Niet vreemd dat hier niet zo veel te beleven is, behalve natuurlijk de wijnranken die de heuvels bedekken. Hier worden de 'quattro vini di Neive' verbouwd: Barbera, Barbaresco, Dolcetto en Moscato. De rit van Alba naar Neive is meer dan de moeite waarde, zeker als je niet over de grote weg gaat, maar binnendoor door de wijnheuvels. Het is een gebied om verliefd op te worden en om de liefde te bedrijven tussen de wijnranken.

In Moniprandi is behalve de brouwerij verder niet veel te beleven. Er is een agriturismo (Fiore di Pesco) en er zijn een aantal wijnmakerijen (Azienda Agricole Paitin, Bevione Piergiorgio, Dante Rivetti Vini en Azienda Agricole Veneria). Iets verderop ligt de destilleerderij Villa Rosati.

In Italië dragen 211 dorpjes het keurmerk ‘i borghi più belli d’Italia’ – de mooiste dorpjes in Italië. Tot dit exclusieve gezelschap behoort sedert 2006 het wijndorp Neive in de Langhe. Neive ligt ten oosten van Alba en Barbaresco.Kortom, het is  zeker een stop waard. Dat deden wij niet, wij hadden trek in pizza en bier.