Kompaan, Den Haag

Over Kompaan

Je zult maar in Den Haag zijn gaan wonen en plotseling verschijnt de Kompaan Beer Bar met hun eigen bieren zo'n beetje in je eigen achtertuin. Dat kon natuurlijk geen toeval zijn. En nu, een paar jaar later, hebben de kompanen eindelijk wat ze al die jaren wilden: een eigen brouwerij. Het huurbrouwen kunnen ze nu achter zich laten; het Kompaan-bier komt nu echt uit Den Haag. Op zoals ze zelf zeggen: de bieren zijn anders, maar veel lekkerder.

Follow the Beer liet de officiële opening van de Kompaan Beer Bar Brewery links liggen en nam een paar dagen later een kijkje. De bar is niet veranderd. De 20 taps komen nog altijd uit de wand van een oude zeecontainer. Hiervan is een deel gereserveerd voor het eigen Kompaan bier. De overige taps wisselen continue met bijzondere bieren van bevriende en gelijkgestemde brouwerijen uit Nederland, de VS, het Verenigd Koninkrijk of andere landen. De vaste bieren, met namen als Vrijbuiter, Bondgenoot, Bloedbroeder, Kameraad, Handlanger en Badgast, zijn er ook nog steeds. Net als de seizoensbieren: India Pale Lager, Hopped Up Weizen, Hop Weizen Bock, Saison en een serie barrel aged bieren. De nieuwe brouwinstallatie biedt echter de mogelijkheid om het assortiment met nieuwe bieren te verrijken. Ook de keuken heeft een nieuwe start gemaakt met een nieuwe bemanning.

Wij dronken er een House of Mirrors Transatlantic American Pale Ale (5,7%), een gezamenlijk brouwsel van Magic Rock Brewing uit Huddersfield (Verenigd Koninkrijk) en SKA Brewing uit Durango, Colorado (VS) en een Pepperoni Pizza Porter (6,3%) dat in opdracht van het samenwerkingsverband Dutch Draft bij brouwerij De Molen wordt gebrouwen. Daarna volgden we de tip van één van de kompanen en dronken twee bieren van Cascade Brewing uit Portland, Oregon (VS), de brouwerij die aan wieg van de craft beer revolutie in de VS heeft gestaan. De ‘sour hype’ volgend dronken we een Cascade The Vine Sour (8,8%) en een Cranberry Sour (6,9%). We sloten natuurlijk af met het eigen bier van Kompaan: de Handlanger, een DIPA van 8,2% en een Bloedbroeder, een Russian Imperial Stout van 9,1%.

Adres: Saturnusstraat 55 (kadezijde), 2516 AE Den Haag, website

In de buurt

Kompaan is gevestigd op de Binckhorst vlak naast de oude Caballero Fabriek. De Binckhorst was van oorsprong een industrieel gebied, maar wordt de komende jaren flink onder handen genomen en gemoderniseerd. Zo krijgt het met de Rotterdamse Baan een aansluiting op de A4 en wordt gebied heringericht. De tips voor nu. Ga een hapje Eten bij Mama Kelly voor de Caballero Fabriek. Neem een kijkje bij het vergeten en verborgen kasteel De Binckhorst. Drink een espresso roze peper bij Capriole Café, dat is gevestigd in een oude verffabriek.