Back at Spezial Keller

Spezial Keller in Bamberg is zo'n plek op aarde waar je altijd maar weer terugkeert. Het is een plek om tot rust te komen, om te genieten van het uitzicht over de stad en het Frankenland, om te lachen en een traan te laten, om goede gesprekken te voeren, om het leven te beschouwen en aan je voorbij te zien trekken. Zo'n plek is de Spezial Keller nu eenmaal. En daarbij drink je natuurlijk een bier van de Spezial Brauerei uit de stad zelf. Deze vindt je op de Obere Königstraße 10 recht tegenover Fässla. Je kunt kiezen uit een vijftal specialiteiten: Rauchbier Lager, Rauchbier Märzen, Weissbier, Ungespundetes en Bockbier.

Iets meer informatie over de Spezial Keller:

De Spezial Keller ontstond in de 19e eeuw toen  meesterbrouwer Georg Ott in 1830 een kelder op de Boven-Stephansberg verwierf om het vers gebrouwen bier te koelen. Een ijsgalg op het terrein maakte de productie van ijs in de winter mogelijk, dat vervolgens naar de tunnels werd getransporteerd voor extra koeling. Deze galg werd gebruikt tot de jaren 60. Zoals ook gebruikelijk bij andere brouwerijen werd de tuin boven de kelder in de zomer gebruikt als biertuin. Ook al wordt de Felsenkeller vandaag de dag niet meer gebruikt door de ontwikkeling van koelmachines, de Spezi-Keller is tot op de dag van vandaag nog steeds een populaire spot in alle jaargetijden.

Een ijsgalg is een houten of stalen frame waarop water kan bevriezen om ijspegels te vormen bij vriestemperaturen. De ijsgalg werd gebruikt om ijs te verkrijgen voor de introductie  van geïndustrialiseerde koelsystemen.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , , .