Stadsbrouwerij De Maastrichter Maltezer, Maastricht

Onze waardering:

Over Stadsbrouwerij De Maltezer

Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer is gevestigd op een plek en in een pand met een rijke (bier)geschiedenis. Dit is een hopspot in de Nederlandse biercultuur.  Hier was tot begin jaren 2000 de voormalige stadsbrouwerij De Ridder gevestigd, die onder andere het lokaal wereldberoemde Ridder Maltezer bier (dort, 6,5%) brouwde, de bierstijl die bijna is verdwenen uit Nederland nadat ook Gulpener stopte met de grootschalige productie van haar Gulpener Dort (foei, foei, foei, Gulpener).  Ook de Wieckse Witte (vernoemd naar de wijk of de buurt Wyck) heeft hier het levenslicht gezien (1988), mmisschien wel het beste witbier dat Nederland ooit kende. Of doen we nu hier Gulpner Korenwolf en vooral de Witte Raaf tekort?

Stadsbrouwerij De Ridder verging het zoals het zoveel kleine brouwerijen vergaat. Het werd in 1982 opgeslokt door het grote Heineken, die het nog een tijdje aankeek en vervolgens de brouwerij sloot in 2002 en alleen de productie van de Wieckse Witte nog doorzette, maar dan op een andere plek ('s-Hertogenbosch).  Zo zal het ook wel een aantal brouwerijen vergaan die hun ziel de duivel hebben verkocht, zoals Brouwerij 't IJ in Amsterdam (Duvel), brouwerij De Molen in Bodegraven (Bavaria) en Oedipus  in Amsterdam (Heineken). Het is allemaal schattig, maar te klein en niet rendabel.

Vanaf 2018 wordt er weer gebrouwen in Wyck en in deze hotspot en keerde ook het Maltezer bier weer terug toen Stadsbrouwerij De Maastrichter Maltezer haar deuren opende. Hier wordt nu een totaal concept aangeboden, inclusief rondleidingen, een brasserie, een proeflokaal en een bierwinkel.

In de brouwerij wordt de Maltezer (dort, 6,5%) -  door de brouwerij zelf omschreven als een Maestricht Export - weer naar oud recept gebrouwen (Heineken was zo lief om het recept beschikbaar te stellen, hebben wij ons laten vertellen). Daarnaast tref je de volgende bieren aan in het assortiment: Royale Martinus (blond, 5,0%), Krachtige Victoria (tripel, 8,9%), Snake Øl (quadrupel, 9,0%, beetje laag voor een quadrupel), Zure Tijden (kettle sour, 4,5%), Bittere Tijden (smash IPA, 7,0%) en Donkere Tijden (Russian Imperial Sout, 10,2%).  Ook zijn er een aantal gastbieren verkrijgbaar. Die negeren we natuurlijk. We noemen alleen de Zuyd Fruitbowl IPA (Double IPA, 6,5%, ook weer wat laag in de alcohol) van brouwerij Zuyd die wij eerdere die dag min of meer bezochten.

Wij dronken er Zure Tijden en de Krachtige Victoria. De Zure Tijden waren maar van korte duur: te weinig zuur, te veel zoet op de achtergrond. Maar gelukkig was de Krachtige Victoria een krachtige dame, zoals een tripel hoort te zijn: strak en met pit.

Adres: Oeverwal 12, 6221 EN Maastricht, website

In de buurt

Stadsbrouwerij De Maastrichter Maltezer is gevestigd op de oostelijke oever van de Maas in Wyck (uitspraak: Wiek), een buurt in het centrum van Maastricht. Het is een van de 44 officiële buurten van de gemeente Maastricht en een van de zeven centrumbuurten. Wyck heeft een lange geschiedenis en bestaat uit een middeleeuws (Oud-Wyck), een laat-19e-eeuws (Stationsbuurt) en een laat-20e-eeuws deel (Céramique) en ligt ingeklemd tussen de Maas in het westen en het spoorwegemplacement in het oosten. Wyck behoort tot het centrum van Maastricht en hier vind je talloze winkels, hotels, cafés en restaurants, vooral in de Stationsstraat, de Wycker Brugstraat, de Rechtstraat en de Hoogbrugstraat. Hoewel de Stationsstraat zich steeds meer ontwikkelt tot winkel- en horecastraat, is de Stationsbuurt vooral een voorname woon- en kantorenbuurt gebleven.

Oud-Wyck en de Stationsstraat zijn sinds 1982 beschermd stadsgezicht. In 1996 werd dit nog verder uitgebreid, waardoor thans de gehele Stationsbuurt beschermd is. Dit betekent dat niet alleen de bijna 200 rijksmonumenten in Wyck bescherming genieten onder de Nederlandse Moumentenwet, maar ook de overige gebouwen en objecten, met uitzondering van het deelgebied  Céramique. We noemen een aantal bezienswaardigheden: de Stenen Wal met het Waterpoortje, het Sint-Gillishospitaal in de Hoogbrugstraat, de Poortvan Beusdael in de Hoogbrugstraat, het Café Victoria en Maussen in de Wycker Brugstraat, Hotel de L'Empereur, het Trafohuisje in de Akerstraat en het Seinhuis bij het station.