Gulpener, Gulpen

Onze waardering:

Over Gulpener

Gulpener (officieel: Gulpener Bierbrouwerij N.V. ) is een zelfstandige familiebrouwerij uit het gelijknamige Limburgse Gulpen en één van de vier traditionele familiebrouwerijen in ons land (naast Alfa, Budels en Lindeboom).

Adres: Rijksweg 16, 6271 AE Gulpen, website

 

Gulpener Dort

In de zomer van 2018 maakte Gulpener bekend dat het de productie van Gulpener Dort, één van Nederlands eerste speciaalbieren, had stopgezet en dat de laatste flesjes en fusten de brouwerij inmiddels hadden verlaten. Dit volmoutige bier, dat in 1953 voor het eerst werd gebrouwen,

Mestreechs Aajt

Mestreechs Aajt wordt sinds maart 1984 wordt gebrouwen door Gulpener in samenwerking met en deels bij herberg De Zwarte Ruiter (vanaf 1991). Dit is een zorgvuldige formulering van onze kant. Want het is de vraag wie nu dit bier brouwt, Gulpener of De Zwarte Ruiter. Of misschien wel allebei. Gulpener zelf vermeldt dat het enige middeleeuwse bier van Nederland vandaag de dag nog maar op één plek wordt gebrouwen, namelijk in Herberg De Zwarte Ruiter in Gulpen.

Op naar de website van de Zwarte Ruiter dus. Daar staat dat in 1893 door de familie Rutten de brouwerij De Zwarte Ruiter werd opgericht in Gulpen. Deze brouwerij maakte Mestreechs Oud en Mestreechs Jong en verscheepte deze bieren ook naar Indonesië.

Het bier, vernoemd naar de oude bierstijl 'Maastrichts Oud', is een bruin bier met een laag alcoholpercentage (3,5%). Deze bierstijl wordt wel 'oerbier' of 'startebier' genoemd en ontstaat door het in gesloten eikenhouten vaten spontaan te laten gisten. Na een jaar rijping wordt het bier gefiltreerd en versneden met diverse andere bieren, waaronder de Gulpener Dort en de Gulpener Oud Brui.. Hierdoor ontstaat een lichtrinzige (licht zure) smaak.

Het enige middeleeuwse bier van Nederland wordt vandaag de dag nog maar op één plek gebrouwen, namelijk in Herberg De Zwarte Ruiter in Gulpen. Hier ligt Mestreechs Aajt minimaal een jaar lang te rijpen in eikenhouten vaten. Alleen op die manier ontstaat de typische rinzige smaak met een frisse afdronk die het Mestreechs Aajt zo kenmerkt. Mestreechs Aajt is met haar donkere kleur een heerlijk fris oerbier dat de perfecte balans heeft tussen zurig en zoet. De appelachtige geur streelt de neus. 

In de buurt

Terwijl de ene helft van Follow the Beer winterbier zat te keuren bij Brand voor de Brand Bierbrouwwedstrijd, liep de andere helft van Wijlre naar Gulpen.