Café De Zwaan, Maastricht

Onze waardering:

Over Café De Zwaan

Café De Zwaan presenteert zichzelf als een speciaalbieren/eetcafé met een rijke historie. Dat laatste klopt, sinds 1901 vloeit hier bier uit de tapkraan en achtereenvolgens waren hier brouwerij EH Meijers, Proeflokaal 't Zwaantje (bij Joosten) en Malle Babbe gevestigd.

De Zwaan is gelegen aan de gezellige Markt tegenover het oude stadhuis van Maastricht en werd in 2015 werd uit 134 Limburgse zaken bekroond met de gouden spatel voor beste Eetcafé van de provincie Limburg. Dat is niet voor niets. Je kunt hier 'eerlijk' ontbijten, lunchen, dineren en borrelen met een scala aan Nederlandse en Belgische speciaalbieren. Dit alles in een gezellige huiskamersfeer mede mogelijk gemaakt door een team van gastvrije medewerkers. Ook een bonus is het terras, of eigenlijk twee terrassen. Hier kun je vroeg in de lente genieten van het eerste voorjaarszonnetje aan de Nieuwstraatzijde of in de zomer plaatsnemen op het zonovergoten terras op de Markt.

Dan het bier, daar komen we tenslotte voor. Café De Zwaan heeft een aantal internationaal erkende biersommeliers in dienst. Dat betekent in ieder geval dat het geen doetjes zijn op biergebied en dat je wat mag verwachten van het aanbod aan bieren. De tapkaart met 8 taps kun je wel overslaan, daar vind je geen verrassingen: Brand pils, Brugse Zot, Paulaner Weizen, La Chouffe, Westmalle Dubbel, Noordt Zomerbier, Beppie Craft en een of andere IPA. Het echte feest begint pas echt bij de 'walk in fridge' die ongeveer 200 verschillende flessen en blikken bier huisvest en waar je letterlijk zelf naar binnen mag lopen en je keuze maken. Dat is nog eens een verfrissend idee. En als je er niet uitkomt (uit je keuze, niet uit de fridge), dan staat er direct één van de biersommeliers achter je om je te helpen.

Wij dronken er o.a. een fantastische The Crab & The Monkey (wild ale, 6,9%) van De Kromme Haring uit Utrecht, een La Vermentoise (farmhouse ale/saison, 6,0%) van Brasserie de Blaugies uit Dour (België) en een Sequence Series #008 - Red Ale Reserve (imperial/double red ale, 11,1%) van Uiltje Brewing Company uit Haarlem. Uit onze waardering op Untappd (steevast een 4,25 uit 5) bleek wel dat we het onze zin hadden en dat we de bieren konden waarderen. We komen zeker nog een keer terug om te verkoelen in de walk-in fridge.

Adres: Markt 68, 6211 CL Maastricht, website

In de buurt

Café De Zwaan is gevestigd op de Markt waar het Stadhuis van Maastricht,  het historische raadhuis van Maastricht, een centrale plek inneemt. Het stadhuis staat midden op de Markt en heeft een rijke, grotendeels 18e-eeuwse inrichting. Het geheel met natuursteen beklede, vrijstaande gebouw is een ontwerp van Pieter Post en geldt als een belangrijk voorbeeld van het Hollands classicisme.