De Gouverneur, Maastricht

Onze waardering:

Over De Gouverneur

De Gouverneur bevindt zich op een historische bierspot in Maastricht. Vanaf medio 19e tot begin 20e eeuw stond deze plek in het teken van bier en werd hier door twee generaties van de familie Marres een brouwerij gerund. Deze brouwerij had de naam de Valkenbrouwerij, een naam die ze te danken had aan de twee uitkijkende valken die aan de voorgevel van het pand gevestigd waren (en nog steeds zijn). Op deze bijzondere plek opende De Gouverneur in 2014 haar deuren waarbij zij zich afficheert als een Belgisch eet- en speciaalbierencafé.

Daar vinden wij natuurlijk wat van, van zo'n affiche. Ten eerste de term 'speciaalbier'. De letterlijke betekenis hiervan is bier dat op een andere manier is gebrouwen dan pils en van pils afwijkt in smaak of kleur. Speciaalbier is dus al het bier dat geen pilsener is. Deze term komt nog uit de tijd dat het bierlandschap in Nederland verschraald was tot een pilswoestijn, maar nu de craft beer revolution die zo ongeveer 10 jaar geleden begon en er bijna 800 brouwerijen in Nederland zijn (van groot tot klein, van brouwerijen met eigen ketels tot brouwerijhuurders), is de term 'speciaalbier' verouderd. Pils is nog steeds de meest gedronken, maar lang niet meer zo dominant als 10 jaar geleden en nog immer aan het wegzakken. Ten tweede de term 'Belgisch biercafé), ook zo'n verouderde term die voorheen stond voor Nederland=pils en België=bijzonder bier. Goed kwalitatief en bijzonder bier komt nu uit alle windstreken, niet alleen uit Nederland, maar ook uit de rest Europa en zelfs de wereld. België is nog immer een topbierland, maar er is zoveel meer tegenwoordig. Kortom, de term 'Belgisch biercafé' is eigenlijk maar een beetje armoedig.

Zo, we hebben ons weer even uitgeleefd. Terug naar De Gouverneur, want dat is gewoon een prachtige zaak op een prachtige locatie en met een uitstekende bierkaart met bijna 300 verschillende biersoorten, waarvan 16 van de tap en een private beer cellar. Neem hiervoor een kijkje in de Bierbijbel. Deze bieren kun je drinken in de Biertaverne, in de Gelagkamer, in de Bierkelder of op het terras. Wij dronken er een Lambic Infused With Oolong Roasted Tea (6,8%, lambiek) van Oud-Beersel (België), een Juice Punch V12 (NEIPA) van brouwerij Frontaal uit Breda, een Armand Ter Dolen (Belgian blond) van brouwerij Ter Dolen uit België.

Adres: Boschstraat 105a, 6211 AW Maastricht, website

In de buurt

De Gouverneur is gevestigd op steenworp afstand van de Markt waar het Stadhuis van Maastricht, het historische raadhuis van Maastricht, een centrale plek inneemt. Het stadhuis staat midden op de Markt en heeft een rijke, grotendeels 18e-eeuwse inrichting. Het geheel met natuursteen beklede, vrijstaande gebouw is een ontwerp van Pieter Post en geldt als een belangrijk voorbeeld van het Hollands classicisme.