Frontaal, Breda

Frontaal, Breda, bier, brouwerij, STEK, brouwerij
Frontaal, Breda, brouwerij, proeflokaal, STEK, bier

Over Frontaal

'Hoe laat zijn jullie vandaag open?', is onze simpele vraag via Facebook Messenger. '3 uur', is het razendsnelle antwoord van de brouwers van Frontaal. Dat is weer een noviteit in de bierwereld: een brouwer die ook antwoord geeft op vragen. Maar de openingstijd van drie uur moet wel met een flink korreltje gerst worden genomen. Drie uur betekent hier dat de deur weliswaar open gaat, maar dat er eerst nog schoon moeten worden gemaakt, dat de stoelen nog van de tafels moeten komen en dat de vier taps nog moeten worden aangesloten. Bijna drie kwartier later hebben we eindelijk twee glazen bier voor ons neus staan en is het leven weer goed en zijn wij weer tevree.

Dat moet je nu eenmaal accepteren: bij Frontaal, een jonge brouwerij die werd opgericht in 2013 en die is gevestigd op het Bredase bedrijventerrein STEK waar alles rauw, ruw, industrieel en 'hip en happening' is, gaat het zoals het bij Frontaal gaat. Het doet je hier terugverlangen naar de tijd dat brouwerij 't IJ nog niet zijn ziel aan de Duvel had verkocht,  aan de tijd dat brouwerij De Prael nog gewoon op de Helicopterstraat zat en nog niet zat te hoeren en snoeren op de Amsterdamse Wallen en naar de tijd dat Jopen nog gewoon gezellig klein was en werd gebrouwen bij de beste brouwer van Nederland (lees: de Proefbrouwerij in Lochristi). Je zou willen dat ze bij Frontaal nooit iets veranderen en dat alles altijd hetzelfde zal blijven. 

Zo werkt het natuurlijk nooit. Alles verandert. Zo gaat dat met kleine brouwerijen: kleine jongens worden groot. Ook Frontaal wil groeien. Het oog is gevallen op de oude Faamfabriek, waar tot en met 2014 suikerwerken, drop en pepermunt werden gemaakt. Daar wil Frontaal een brouwinstallatie met een capaciteit van 20.000 liter per maand neerzetten. Ook komt er een proeflokaal met terras, dat van woensdag tot en met zondag geopend zal zijn. In de Faamfabriek kun je straks ook voor eten terecht.  Een aantal Bredase foodtrucks, waaronder Dr. Worst en BurriTruck, krijgt er een keuken. Als alles goed gaat (en alles moet dan wel goed gaat), zal Frontaal nog dit jaar (2018) haar deuren in de Faamfabriek openen. We duimen voor ze!

Maar voorlopig brouwen de mannen van Frontaal nog bij STEK op kleine schaal hun bieren, die ze serveren in een evenklein proeflokaal. Vreemd genoeg staan hun eigen bieren niet op tap, maar worden ze verkocht ze per fles. In het proeflokaal/winkel kun je naast de Frontaal-bieren ook bieren van andere bevriende brouwerijen. En naast de flessen kun je ook growlers kopen. Wij kochten de volgende bieren: Tankard (3,9%, American Session Ale, Freehand (7,2%, French Saison), Bulldog (7,5%, Imperial IPA) en een Billiard (10,1%, Imperial Coffee Oatmeal Stout). In het proeflokaal dronken wij een Twister Kipper (IPA) en een Brett Fishing (Imperial/double IPA) van brewpub/brouwerij De Kromme Haring uit Utrecht.

Contact: Veilingkade 8, 4815 HC Breda, website

In de buurt

Het Frontaal-proeflokaal ligt op het terrein van STEK. Hier is van alles te beleven, maar wat STEK precies inhoudt wordt niet duidelijk. Niet op hun website en ook niet op hun Facebookpagina. De beste omschrijving vinden we waarschijnlijk in één van de commentaren op Facebook: 'STEK is een terrein voor kleine, beginnende ondernemers die het net even anders doen'.

Zo is er een heuse smid die reparaties uitvoert aan hekwerk of andere metalen voorwerpen, een bomenproject waarbij het hout van de bomen die worden gekapt in de gemeente Breda wordt hergebruikt, een bedrijf dat zich specialiseert in het ontwikkelen van unisex lederwaren, zoals tassen en schoenen, een biologische broodbakkerij en natuurlijk  het gebouw Houtje Touwtje Stro Gebouwtje dat wordt verhuurd voor muziek, workshop, vergadering, film, stilteruimte, yoga, dans en theater. Maar er is nog veel meer. En altijd staat duurzaamheid voorop. Wat te denken van de STEK markt? Of van de STEK Cultuurnacht? En natuurlijk wordt hier ook de Brewda, het Bredase Bierfestival, georganiseerd. 

Als je klaar bent bij STEK, kun je in de zomer ook even op net naastgelegen stadsstrand van Belcrum Beach gaan verpozen. Ook de Emmaus Kringloopwinkel is nabij, evenals het Pier 15 Skatepark. Misschien moet je daar trouwens wel eerst heen voordat je naar Frontaal gaat.

Frontaal, Breda, bier, brouwerij, STEK, Noord-Brabant
Frontaal, Breda, bier, brouwerij, STEK, Noord-Brabant
Frontaal, Breda, bier, brouwerij, STEK, Noord-Brabant
Frontaal, Breda, bier, brouwerij, STEK, Noord-Brabant