Brouwerij Zuyd, Maastricht

Onze waardering:

Over Brouwerij Zuid

Eigenlijk mogen we brouwerij Zuyd helemaal niet opnemen als nieuwe bierspot, want technisch gezien zijn we er helemaal niet geweest. En onze regel is: we moeten er zijn geweest. Technisch gezien zijn we alleen maar recht boven brouwerij Zuyd geweest in de Tapijn Brasserie. Daar troffen we de bieren van brouwerij Zuyd op de kaart en de vermelding dat de brouwerij zich in de kelders van Tapijn, maar niet te bezoeken was.

D*mn! Sh*t! F*ck!! Het was 11 uur 's ochtends, de perfecte tijd om te degusteren. Dus bestelden we een Miga's White (witbier, 6,0%) van brouwerij Zuyd en lazen we op internet dat de brouwerij in 2019 door drie jongemannen was opgericht en dat ze inmiddels aardig wat craft bieren op de markt hadden gezien.

Aangezien de website nog under construction was, hebben we maar even op het niet altijd even betrouwbare Untappd gekeken. Brouwerij Zuyd heeft inmiddels onder andere volgende bieren gebrouwen: 't Gouverneurke (IPA, 6,0%), Nova 7 (blonde ale, 7,0%), Popcorn Bock (bokbier, 6,5%, we vrezen dat hier echt popcorn bij gebruikt is), My Fruit Bowl Exploded IPA (DIPA, 6,0%, beetje laag in de alcohol voor een DIPA), Imperial Ice Cream Stout (imperial milk stout, 11,0%), Choco Loco Porter (imperial porter, 11,0%), Imperial Pineapple Pils (pilsener, 6,0%, beetje hoog in de alcohol voor een pilsener), Peach IPA (IPA, 6,0%), Miga's Oaked Blond (blonde ale, 7,0%), Rosés Are Red Brut (Bière de champagne, 9,0%), Projec-K2-9 (pale ale, 6,0%), Lemon Popsicle Sour (sour-fruited, 6,0%), Tutti Frutti Sour (sour/Berliner Weisse, 6,0%), Miga's Oaked Orange Blond (Belgian blonde, 7,0%), Hop de Berg Op (blonde ale, 6,0%), Pizza Hawaii Neiep - DA (neipa, 6,0%), What the Bl*nd (blonde ale, 6,0%) en Big Boss (DIPA ,8,0%), enzovoort.

Adres: Tapijnkazerne 20S, 6211 ME Maastricht, website

Over Tapijn

Tapijn Brasserie opende in 2015 haar deuren in de oude eetzaal van de Tapijnkazerne, een voormalige militaire kazerne in de stad Maastricht. Het ongeveer 6,3 hectare grote terrein aan de rand van de Maastrichtse binnenstad was als zodanig in gebruik van 1919 tot 2010. Het terrein is vanaf 2013 geleidelijk in gebruik genomen als universiteitscampus door de Universiteit Maastricht.

Bij Tapijn kun je terecht voor ontbijt, lunch en diner. Start de dag met een yoghurt major style, een Stay Calm (ei met zalm), Bacon & Eggs of Pan con Jamon en altijd met koffie en een sapje natuurlijk. Tijdens de lunch neem je een vegetarische soep, een ramen noodles soep of een salade. Het diner wisselt dagelijks en bestaat onder meer uit de recruit catch (vis), de recruit meat of de recruit veggie. En natuurlijk schenken ze ook het bier van brouwerij Zuyd.

Adres: Tapijnkazerne 20, 6211 ME Maastricht, website

In de buurt

Het terrein van de Tapijnkazerne in het Jekerkwartier is vanaf 2013 geleidelijk in gebruik genomen als universiteitscampus door de Universiteit Maastricht.  In dat jaar werd het terrein van de Tapijnkazerne door de Nederlandse staat overgedragen aan de gemeente Maastricht, die vervolgens een deel van de gebouwen overdroeg aan de provincie Limburg, die zich op haar beurt verplichtte deze aan te bieden aan de unversiteit (UM). Een aantal gebouwen werd/wordt tijdelijk gebruikt door niet-universitaire organisaties. Zo is gebouw W (de vroegere garageloods) in gebruik als toonzaal en werkplaats voor vak- en ambachtslieden van de stichting Het Werkgebouw. Loods M wordt gebruikt door het amateurkunstcollectief Tout Maastricht. In gebouw T, de vroegere manschappenkantine, is de tijdelijke Brasserie Tapijn gevestigd.

Op het terrein vind je een groot aantal rijksmonumenten, zoals het Wachtgebouw, de dienstwoningen aan de Hubertuslaan (nummers 2, 4 en 8), het Hoofdgebouw, de pylonen bij de stadsmuur, het Schildwachthuisje, het Latrinegebouwtje, de Oude Kantine, de Nieuwe Manschappenkantine en het Les- en Legeringsgebouw.

In de omgeving van brouwerij Zuyd vind je ook het Aldenhofpark met het D'Artagnan-monument en de Berenkuil waar eens een beer was opgesloten, maar dat nu dienst doet als kunstwerk in de vorm van een vrouw die op de grond ligt. Een beetje creepy, een beetje Wassen-Beelden-museum niveau, maar als je er toch bent, kun je er best even langs lopen.

Op weg terug naar het centrum stuit je op de Stadsmuur van Maastricht. Hertog Hedrik 1 van Brabant, die zetelde in het Belgische Leuven, verleende de stad het recht tot het bouwen van deze stadsmuur. De muur was circa 2,5 kilometer lang en de ruimte binnen de muur was circa 36 hectare groot. Grote delen van de muur zijn nu nog te zien. Voordat de eerste stadsomwalling werd gerealiseerd werd de stad beschermd door een aardenwal met daar omheen een gracht, maar door de toegenomen welvaart en rijkdom van de burgerbevolking was er behoefte aan een betere bescherming tegen vijandelijke legers. Al snel bleek te ruimte te beperkt voor de groeiende stad. Buiten de muren vormden zich twee centra van het bedrijfsleven: de looiers (leerbewerkers langs de oever van de Jeker en de lakenwevers bij de Boschpoort.