Falstaff, Maastricht

Onze waardering:

Over Falstaff

Café Falstaff was de verrassing tijdens ons bezoek aan Maastricht. We kenden dit café van vroeger, van het leuke Sint Amorsplein, van het gezellige terras waar je op de stenen banken zat, maar niet van het bier. Een vergissing zo bleek, want Falstaff heeft naast een uitgebreide menukaart voor de hele dag  meer dan 100 verschillende speciaalbieren op de kaart waarvan 22 op het vat. En die bieren worden geserveerd met een glimlach en een service door een ‘staff’ met hart heeft voor de zaak. Dat wordt niet alleen beweerd door Falstaff zelf, maar dat hebben we ook steeds mogen ervaren.

Falstaff is vernoemd naar de gelijknamige opera van Giuseppe Verdi die gaat over de lusten van het leven, waarbij goed eten en drinken een hoofdrol spelen. De lusten van het leven, goed eten en drinken, daar heeft Follow the Beer wel oren naar. Hoofdpersoon Falstaff neemt zich in deze opera voor om twee getrouwde vrouwen te verleiden. De opera eindigt met de woorden 'tutta nel mondo è burla', oftewel alles in de wereld is een grap.

Falstaff is al meer dan 25 jaar een begrip in de stad. Van student tot zakenman, van cultfiguur tot saaie zak, aldus Falstaff zelf. Daar moesten we even over nadenken. Onze studententijd ligt al ver achter ons en alles liever dan het bord voor je kop van de zakenman. Zijn we dan cultfiguren? Nauwelijks, eerder een clichémannetje en -vrouwtje. Dan blijft over saaie zakken. Zijn we saai? Belegen zeker, middelbaar ook, maar saai? Wij zijn niet saai, wij zijn niet saai, wij zijn niet saai.

Het voert te ver om de hele bierkaart door te nemen, we beperken tot wat wij dronken: een Orval (6,2%, brett), een Amélie Bon Appetit (imperial porter, 12,0%) van Dutch Bargain (Groede), een Sour'ire de Montagne - Gerookte Perzik (smoked, 11,0%) van Alvinne, een All Grain Ore (stout, 7,0%) van AF Brew uit Sint Petersburg (Rusland), een Devil's Eye en een Devil's Eye - From Scotland with Love (Russian imperial stout, 12,5%) van Brouwerij in de Nacht uit Weert, een Liquid Cocaine (imperial IPA, 9,0%) van Mad Scientist uit Boedpast (Hongarije), een Tumaine Kenya Coffee Edition (Imperial coffee stout, 11,0%) van Pühaste Brewery (Estland), een Florida Weisse 2 (Berliner Weisse, 4,1%) van The Garden Brewery uit Zagred (Kroatië), een Kompel L'or noir (tripel 8,2%) van Brouwerij Kompel uit Maasmechelen (België) en een Vander Ghinste Roodbruin (Vlaams oud bruin, 5,5%) van brouwerij Omer Vander Ghinste uit Bellegem/Kortrijk (België). Geen verkeerd rijtje toch? En zeker niet saai. Net als wij.

Adres: Sint Amorsplein 6, 6211 GT Maastricht, website

In de buurt

We gaan hier geen tips geven. Falstaff is gevestigd op het Sint Amorplein en dat is gewoon nog steeds het leukste plein van Maastricht. Verder is Maastricht gewoon de tip en geven we je nog mee om het Vrijthof te vermijden. Dat heeft teveel het niveau van Het Plein in Den Haag of nog erger het Leidseplein en het Rembrandtplein in Amsterdam. Vooral vermijden dus!