Oud Beersel, België

Over Oud Beersel

Brouwerij Oud Beersel is geen helemaal brouwerij, laten we daar maar eens beginnen. Op de website wordt daar een beetje vaag over gedaan met termen als 'nauwe samenwerking', 'kwaliteitsvolle partners' en 'vervolledigen van het productieproces', maar tijdens de rondleiding wordt knip en klaar verteld dat de eigen basis-lambiek bij Boon uit Lembeek wordt gemaakt en de Bersalis-serie uit de ketels van een andere brouwerij (Huyghe, Melle) komt.

Wat is Oud Beersel dan wel? Ze hebben weliswaar eigen ketels, maar die mogen ze niet gebruiken vanwege hygiëne-issues.  Oud Beersel is daarmee een brouwerijhuurder en geuzesteker (=menger) tegelijk. En juist van dat laatste hebben ze bij Oud Beersel een kunstvorm gemaakt en behoren ze tot de wereldtop. Maar dat is maar een bescheiden mening van ons zelf.

Nadat het basisbier, de lambiek, die op basis van een eigen recept dus elders wordt gemaakt, is aangekomen wordt het gerijpt op grote houten vaten, soms ook wel - afhankelijk van de grootte - foeders genoemd. Zo werd in 2010 de capaciteit uitgebreid met een vijftal foeders van circa 45 hectoliter per foeders die afkomstig waren uit Italië en daar - hoe kan het ook anders - voor de wijnproductie werden gebruikt. Het gaat hierbij puur om de rijping van het bier, en niet om het toevoegen van een houtsmaak of één of andere dranksmaak, waarmee veel craft brouwers tegenwoordig hun bieren een twist proberen te geven. Hierna vindt het steken of mengen plaats. Van verschillende vaten en verschillende jaargangen wordt de Oude Geuze gemaakt. Door verschillende mengingen en toevoegen van fruit ontstaan weer andere bieren, zoals echte Echte Kriek en Echte Framboise.

We gebruiken hierbij bewust het woord 'echt'.  Om zichzelf te onderscheiden van commerciële brouwers die mierzoete geuzen en andere aangezoete varianten op de markt brengen, hebben de producenten van echte geuze of geuzestekerijen zich verenigd in de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren, kortweg de HORAL. De naam 'Oude Geuze' is wettelijk beschermd en mag enkel gebruikt worden wanneer de oude Lambiek minstens 3 jaar oud is en gerijpt op houten vaten. Er mogen geen zoetmiddelen worden toegevoegd aan het eindproduct. Oude geuze en geuze zijn door Europa erkende en beschermde gegarandeerde traditionele specialiteiten. Dat is iets om ook in Nederland over na te denken nu er zoveel craft brouwerijen zijn bijgekomen. denk bijvoorbeeld aan de beschermde naam 'Echt Craft'. Daarover later meer.

Laten we eens door het assortiment lopen, te beginnen bij traditionele bieren van spontane gisting: Oude Geuze (6,0%), Oude Kriek (6,5% met echte krieken en amandelpit) en Framboise (5,0%, echte frambozen, geen toevoeging van echt in de naam van het bier). Daarnaast zijn er nog twee specialiteiten van spontane gisting: Schaarbeekse Oude Kriek (7,2% met de schaarse Schaarbeekse krieken) en Green Walnut (6,0% met groene walnoten).

Bzart Lambiek (7,0%) is een bier van gemengde gisting.  Dit bier komt tot stand door het samenbrengen van twee tradities, de Méthode Traditionnelle voor mousserende wijnen en de spontane gisting voor de lambiekbieren. Het resultaat is een natuurlijk, mousserend lambiekbier van Belgische origine. Van dit bier is ook een variant met krieken, de Bzart Kriekenlambiek (7,0%).

Tot slot is er de Bersalis-lijn, bieren van hoge gisting die dus feitelijk niets met spontane gisting of het geuzesteken van doen hebben. In 2009 werd de Bersalis Kadet gelanceerd, een licht bier van 4,5% dat wordt gepresenteerd als een session tripel en dat drinkt als een pilsener, maar smaakt naar een tripel. Daar kwamen nog bij de Bersalis Tripel (9,5%) en de Bersalis Sourblend (6,0%, een mengsel van een blond hooggegist bier en lambiek).

Het moge duidelijk zijn: wij zijn een fan van de bieren van Oud Beersel. Daar krijgen wij echt het zuur van en daar houden wij van. Het bezoek aan de brouwerij die geen brouwerij is, was dan ook een hoogtepunt en zal zeker in onze top 5 eindigen. Natuurlijk sloegen we ook het proeflokaal en de winkel niet over, wat inhoudt dat we nog een voorraad Oud Beersel hebben.

Adres:  Laarheidestraat 230-232, 1650 Beersel, België, website

In de buurt

Beersel (oude naam is Bersalis) is een plaats en gemeente in de provincie Vlaams-Brabant iets ten zuiden van Brussel, waarmee het ook min of meer vergroeid is. De belangrijkste bezienswaardigheid van de plaats is het Kasteel van Beersel, maar veel belangrijker is dat Beersel in de Zennevallei ligt, een waar Mekka, Walhalla, Eldorado, Elysium en Nirvana op één hoop voor bierliefhebbers. Hier moet-moet-moet je als echte bierliefhebber geweest zijn.

Deze vallei is gelegen tussen Brussel en de taalgrens en loopt van het riviertje de Zenne tot het Zoniënwoud.  De streek kenmerkt zich door beboste hellingen en talrijke beekjes en stroompjes en omvat de gemeentes Beersel, Drogenbos, Halle, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode en Sint-Pietersleeuw. Allemaal leuk en aardig , maar de Zennevallei is bij bierliefhebbers vooral bekend omdat hier de wilde gist (brettanomyces) voorkomt die wordt gebruikt voor het maken van de unieke bierstijl Lambiek.

Overigens wordt Lambiek ook gemaakt in de stad Brussel zelf en ook in de streek Pajottenland. Die laatste is een meer toeristische aanduiding voor de streek, dan een daadwerkelijk geografisch bepaalde streek. Pajottenland ligt in ieder geval ook in Vlaams-Brabant tussen de rivieren de Dender en de Zenne. Pajottenland en de Zennevallei grenzen ook deels aan elkaar en kennen ook een overlap. Beide maken onderdeel uit van de zogenaamde Groene Gordel, hoort Halle bij de Zennevallei en grenst het aan Pajottenland en maakt Sint-Pietersleeuw deel uit van beide streken.

Bekende Lambiek brouwers zijn Belle Vue (Sint-Pieters-Leeuw), Boon (Lembeek), Cantillon (Brussel), De Troch (Wambeek), 3 Fonteinen (Beersel), Girardin (Sint-Ulriks-Kappelle), Lambiek Fabriek (Ruisbroek), Lindemans (Vlezebeek), Mort Subite (Kobbegem) en Timmermans (Itterbeek). En de geuzestekers worden gevormd door De Cam (Gooik), Hanssens Artinsinaal (Dworp), Tilquin (Bierghes), De Koninck (Dworp) en natuurlijk Oud Beersel (Beersel). Tot slot zijn er nog twee West-Vlaamse Lambiekbrouwers: Omer VanderGhinste (Bellegem) en Van Honsebrouck (Ingelmunster).