Cantillon

Over Cantillon

Voor één keer doen we een bold statement: als je nog nooit bij Cantillon bent geweest, dan tel je niet mee in de bierwereld! Dan weet je nog nergens van. Cantillon is een brouwerij en museum in één: de brouwerij is het museum. Alles draait hier om de open en spontane vergisting en de rijping op houten vaten. Alles ademt hier lambik, geuze en kriek, en dat in zijn beste (zure) soort. Het is alsof de tijd hier een eeuw heeft stilgestaan en nog immer stilstaat. En dat is ook daadwerkelijk zo. Niets mag worden veranderd in het pand dat het brouwproces van open en spontane vergisting kan verstoren. Zelfs de spinnen in hun spinnenwebben zijn onaantastbaar omdat zij de fruitvliegjes - een eeuwige vijand van bier - verdrijven op een natuurlijke manier. 

Wij deden de toer en dronken er een Geuze (een mengeling van lambik van verschillende leeftijden), een Kriek (een mengeling van lambik en morellen - 200 gram per liter), een Rosé de Gambrinus (een mengeling van lambik en frambozen - 200 gram per liter) en een Iris (een bier van spontane gisting waarvoor alleen pale ale mout wordt gebruikt). En natuurlijk namen we deze ook mee naar huis. Er zijn ook andere variëteiten, maar die zijn, net als de Iris, lang niet altijd voorradig. Dus wie weet, heb je mazzel als je er bent. Maar eerlijk gezegd zijn de Geuze, de Kriek en de Rosé de Gambrinus al een verademing op zich.

Adres: Rue Gheude 56, 1070 Brussel (Anderlecht), website.

In de buurt

Cantillon ligt in de wijk Anderlecht, dat weer een plaats en gemeente in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is. Laten we eerlijk zijn: in deze wijk is niet heel veel te beleven. Er is de voetbalclub Anderlecht. Er is een museum gewijd aan Erasmus in het Erashuis (hoe kan het ook anders). Je zou een oude begijnhof kunnen bezichtigen, of de Sint-Pieter-en-Sint-Guido-kerk, waar Guido van Anderlecht ligt begraven (de beschermheilige van het vee en vooral van de paarden). Of een bezoek brengen aan het Nationaal Museum van de Weerstand. Het hoogtepunt blijft echter Cantillon. Daar kun je niet omheen. Wij rijden er tegenwoordig naar toe, parkeren onze auto, snuiven snel weer even de biercultuur op en laden onze auto in met de kroonjuwelen van Cantillon.