Oedipus Brewing, Amsterdam

Onze waardering:

Over Oedipus

Oedipus Brewing werd in 2012 opgericht door 4 jongemannen, waarvan er in 2018 eentje een stap terug deed.  In 2019 werd bekend gemaakt dat Heineken een minderheidsbelang heeft genomen in de brouwerij. Hierdoor kan Oedipus gebruik gaan maken van Heinekens kennis over brouwtechniek en het uitgebreide expeditienetwerk van Heineken. De eigenaren blijven nog wel Oedipus leiden. Met de nadruk op nog wel. Het zal vermoedelijk niet lang duren voordat Heineken zijn minderheidsbelang uitbreidt naar een meerderheidsbelang of naar volledige eigendom. Zo gaat dat met kleine brouwerijen. Kleine jongens worden groot en kleine jongens vullen hun zakken.

Het verhaal van Oedipus is even simpel en herkenbaar als iedere andere craft bier brouwerij. De jongemannen kwamen in een biercafé (lees:Beer Temple aan de Nieuwezijds Voorburgwal 250) in aanraking met de wereld van het bier. Daarop volgde snel het brouwen van eigen bieren in potten en pannen in een van die te kleine Amsterdamse keukens waarbij ze direct vanaf het begin speelden met kleuren en gekke ideeën. Bieren met een twist, dat is waar Oedipus voor staat.

Die twisten komt ook al tot uitdrukking in de naam van de brouwerij, Oedipus, een figuur uit de mythologie. Oedipus is de naamgever van het oedipuscomplex, een centraal begrip uit de psychoanalyse en staat voor de onbewuste seksuele drift die een jongen heeft jegens zijn moeder en het daarbij behorend verlangen zijn vader uit jaloezie te vermoorden. Pikant is dat bij Oedipus zelf is echter geen sprake was van een oedipuscomplex. Hij doodde zijn vader en huwde zijn moeder niet door een verborgen verlangen, maar als gevolg van onwetendheid en het noodlot. Is dat de vergissing van Oedipus Brewing? Is er geen sprake van onbewuste seksuele driften en jaloezie bij de jongemannen? Maar zijn zij simpelweg onwetend en zal het noodlot (Heineken) hen treffen?

Het assortiment van Oedipus heeft in ieder geval wel allemaal bieren met een twis, zoals de Mannenliefde (6,0%, saison, limoengras), Thai Thai (8,0%, tripel, peper en Thaise kruiden), Gaia (7,0%, IPA), Polyamorie (5,0%, sour, mango), Mama (5,0%, pale ale), Offline (4,5%, witbier, dryhopped), Slomo (3,5%, grisette) en Swingers (4,0%, gose, limoen). Daarnaast zijn er nog aantal seizoensbieren, zoals de Avatar (4,5%, dry hopped lager), Pais Tropical (4,5%, solar session IPA), Madeleine (6,5%, bokbier) en de Hosanna (9,0%, double IPA). En verder natuurlijk nog een lange lijst specials die maar kortstondig beschikbaar, maar kijk daarvoor maar op website.

Wij vermaakten ons prima in de brouwerij en het proeflokaal. Het bier was goed, de hamburgers waren lekker en vooral de Mannenliefde en de Polyamorie vielen in de smaak!

Adres: Gedempt Hamerkanaal 85, 1021 KP Amsterdam, website

In de buurt

De grootste attractie van Amsterdam-Noord is het pontje terug naar de stad, werd vroeg gekscherend gezegd door Amsterdammers. Die tijden zijn allang vervlogen. Echte Amsterdammers zijn allang niet meer te vinden in de stad, die verstopt is geraakt airbnb-ende en backpackende toeristen die de stad als een zwerm sprinkhanen overspoelen en kaalvreten. Amsterdam-Noord is daarentegen trending, hip en happening en allerlei andere zielloze termen die je daarvoor kunt gebruiken.

Vandaag de dag is de grootste attractie van Amsterdam het pontje naar het IJplein. En ieder ander pontje dat je vooral weg uit de stad vaart. Vanaf het pontje naar het IJ-plein is het nog 10 minuten lopen naar Oedipus. In de directe omgeving vind je onder andere Walhalla en naast Oedipus zelf de enorme Jumbo Foodmarkt met een oppervlak van 2600 vierkante meter waar je dagelijks terecht kunt voor een enorm aanbod aan verse groenten en fruit en vlees en vis (ruim 5 keer zo veel als in een gewone supermarkt) en waar geheel in het concept van een foodmarkt een aantal professionele koks ter plekke ook eten voor je kunnen bereiden. Van Aziatische tot Hollands; van sushi tot pizza. Ook versbereide sandwiches, kant-en-klare salades, zelf gerookte vis en vegetarische gerechten zijn onderdeel van het Foodmarktmenu.

Andere tips: Café-Restaurant Stork aan het Gedempte Hamerkanaal 201, evenementenlocatie De Kromhouthal, Hotel De Goudfazant aan de Ambeeldstraat 10 en daarnaast restaurant Hangar, de golfplaten hotspot met terras aan het IJ (Aambeeldstraat 36).