Walhalla, Amsterdam

Onze waardering:

Over Walhalla Craft Beer

Bij Walhalla Craft Beer en het nabijgelegen Oedipus waan je je op de Amsterdamse versie van de Bermondsey Beer Mile in Londen. Net als Londense versie ligt de Amsterdam Beer Mile buiten het centrum (het retevette, superhippe en ultrawrede Amsterdam-Noord), maar in tegenstelling tot Londen zijn er hier nog maar twee craft brouwerijen gevestigd en geen 7 zoals in Londen en is de mijl in werkelijk geen mijl, maar 150 metert. Een kniesoor die daar iets van vindt!

Het verhaal van Walhalla Craft Beer is een klassieker. Het begon in 2016 - op het hoogtepunt van de craft bier revolutie - toen de officiële opening plaatsvond in het Compagnietheater in Amsterdam. De plaats verraadt al meteen dat ze begonnen als brouwerijhuurder. In 2017 werd Walhalla eigenaar van een pand in Amsterdam-Noord waarin eerder een autobedrijf was gevestigd en na een crowdfunding campagne voor eigen brouwketels en een proeflokaal, werd in 2018 de brouwerij en het proeflokaal officieel geopend. De huidige brouwinstallatie heeft een capaciteit van 10 hectoliter. Omdat dat lang niet genoeg is om aan de vraag te voldoen wordt er naast het brouwen in de eigen brouwinstallatie ook gebrouwen bij andere brouwerijen.

Het uitgebreide bierassortiment van Walhalla, die ze zelf de Familie der Goden noemen, loopt uiteen van de lichte en verleidelijke Loki Golden IPA, de gebalanceerde Ares American Amber en Osiris Farmhouse Ale, tot de krachtige Wuldor UK Barley Wine. Ze brouwen ook eenmalige bieren op blik zoals de Elixer NE-IPA serie, Ymir pale ale en Izanami stout. Daarnaast brouwt Walhalla elke winter drie bieren binnen de gelimiteerde Daemons serie: uitdagende bieren die de grenzen van de duisternis opzoeken!

Het proeflokaal is geopend van donderdag tot en met zondag. Naast het bier dat hier uit de taps stroomt is de mooie barmanager Ilse Hilgers een grote attractie. Van haar mochten we de brouwketels bijna aanraken. Follow the Beer en 4 van zijn Followers prezen zich gelukkig en waanden zich in de hemel op aarde. We komen hier zeker terug!

Adres: Spijkerkade 10, 1021 JS Amsterdam, website

In de buurt

De grootste attractie van Amsterdam-Noord is het pontje terug naar de stad, werd vroeg gekscherend gezegd door Amsterdammers. Die tijden zijn allang vervlogen. Echte Amsterdammers zijn allang niet meer te vinden in de stad, die verstopt is geraakt airbnb-ende en backpackende toeristen die de stad als een zwerm sprinkhanen overspoelen en kaalvreten. Amsterdam-Noord is daarentegen trending, hip en happening en allerlei andere zielloze termen die je daarvoor kunt gebruiken.

Vandaag de dag is de grootste attractie van Amsterdam het pontje naar het IJplein. En ieder ander pontje dat je vooral weg uit de stad vaart. Vanaf het pontje naar het IJ-plein is het nog 10 minuten lopen naar Walhalla. In de directe omgeving vind je onder andere Oedipus Brewing aan de Gedempt Hamerkanaal en daarnaast de enorme Jumbo Foodmarkt met een oppervlak van 2600 vierkante meter waar je dagelijks terecht kunt voor een enorm aanbod aan verse groenten en fruit en vlees en vis (ruim 5 keer zo veel als in een gewone supermarkt) en waar geheel in het concept van een foodmarkt een aantal professionele koks ter plekke ook eten voor je kunnen bereiden. Van Aziatische tot Hollands; van sushi tot pizza. Ook versbereide sandwiches, kant-en-klare salades, zelf gerookte vis en vegetarische gerechten zijn onderdeel van het Foodmarktmenu.

Andere tips: Café-Restaurant Stork aan het Gedempte Hamerkanaal 201, evenementenlocatie De Kromhouthal, Hotel De Goudfazant aan de Ambeeldstraat 10 en daarnaast restaurant Hangar, de golfplaten hotspot met terras aan het IJ (Aambeeldstraat 36).