Stellenbrau permanent gesloten

In februari bezochten we de Stellenbrau Brewery & Stellenbosch Taproom & Restaurant in Stellenbrau. We deden er een proeverij en kochten een t-shirt in de naastgelegen shop. Een maand later lezen we het bericht dat de Taproom & Restaurant permanent is gesloten. Op de website is te lezen dat wegens economische omstandigheden de Taproom & Restaurant vanaf 28 maart 2024 permanent is gesloten.

Dat roept natuurlijk vragen op. Wat is er gebeurd? Betreft dit alleen de Taproom & Restaurant? Of is de brouwerij ook gesloten? En is de productie stilgelegd? Vragen, vragen, vragen.

Om een antwoord te vinden op deze vragen moeten we terug naar maart 2017 toen ons eigen Heineken Stellenbrau overnam. Dat was geen verrassing. Via Heineken werden immers al sinds 2015 twee flagship-bieren (de Craven Craft Lager en de Jonkers Weiss) van Stellenbrau gebrouwen bij Namibia Breweries (eerst via een joint venture, maar sinds 2023 volleidg in bezit van Heineken). Bovendien had Heineken een lokaal merk nodig om een voet tussen de deur te krijgen op de Zuid-Afrikaanse biermarkt. Heineken liet destijds weten dat Stellenbrau gewoon zou blijven doen wat het het beste deed: craft bier maken. Er waren geen plannen 'to corporartize' Stellenbrau, wat zoveel betekent als 'we stoppen de lokale productie in de kleine inefficiënte ketels en we schalen de productie en verkoop middels onze eigen grote ketels op'.

In 2024 was het moment kennelijk om de Taproom & Restaurant te sluiten. Het zou kunnen dat dit gewoon een faillissement was van een zelfstandig bedrijf (niet overgenomen door Heineken), maar het zou kunnen dat Heineken er vanaf wilde en is gestopt met geld er in stoppen. Of dat ook geldt voor de lokale brouwerij weten we niet. De website vermeldt alleen dat de Stellenbrau bieren wel verkrijgbaar blijven. De Craven Craft Lager en Jonkers Weiss blijven in ieder geval nog op de markt verkrijgbaar, zoveel is veel zeker. Maar of dat ook geldt voor de andere Stellenbrau bieren (zoals de Governor's Red Lager, de Alumni Ale, de Kraithuis India Pale Ale, enzovoort) uit de eigen lokale ketels weten we niet. Dat blijft ongewis. Vooralsnog.

 

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , , , , .