Ca’ del Brado: Waar wilde gisting en vakmanschap samenkomen
Bij Ca’ del Brado draait alles om het creëren, vergisten en rijpen van bier op een onconventionele manier. De brouwers maken hier gebruik van wilde gisten, bacteriën en houten vaten met uiteenlopende eigenschappen. Het brouwen van dit type bier – geworteld in een eeuwenoude traditie, maar tegelijkertijd rijk aan experimentele mogelijkheden – wordt gezien als een logische voortzetting van Italiaans vakmanschap. Net als bij wijn en andere streekproducten, draait het bij Ca'del Brado om ambacht, terroir en diepgang.
De combinatie van houtbewerking (met ervaren kuipers en een lange traditie van houtlagering) en de rijke wereld van de wijnbouw (waar vaten een levendige fermentatieomgeving vormen), levert een uniek en fascinerend erfgoed op. Dit vormt de basis van de filosofie en aanpak van Ca'del Brado.
Een bierkelder als wijnkelder
Ca’ del Brado ontwikkelt al haar bieren intern, met veel aandacht voor de keuze van grondstoffen en het vergistingsproces en werkt met klassieke en wilde gisten die we zelf opkweken en enten, en stimuleren een microflora van wilde gisten en melkzuurbacteriën. Daarna ondergaan de bieren een langdurige rijping op houten vaten van verschillende oorsprong. Hierdoor doet de brouwerij meer denken aan een wijnkelder dan aan een traditionele bierbrouwerij.
De naam van de brouwerij weerspiegelt ook de visie:
Ca’ is een streekgebonden benaming, een ‘huis’ waar een unieke flora van gisten en bacteriën het bier (het wort) transformeert tot een karaktervol eindproduct.
Brado verwijst bewust naar twee betekenissen:
- Bradùs (Grieks voor ‘traag’) staat symbool voor ons geduldige proces. Sommige bieren rijpen meerdere jaren voordat ze klaar zijn.
- Stato brado (Italiaans voor ‘wilde staat’) benadrukt het gebruik van wilde gisten en de natuurlijke, deels onvoorspelbare fermentatie in houten vaten – een proces dat nooit volledig te beheersen is, en juist daardoor zo boeiend is.
Ca’ del Brado wil het rijke Europese brouwverleden eren, maar wel met een moderne, experimentele aanpak en zet zich actief in voor de verspreiding van de biercultuur



