Ca’ del Brado, Rastignano

Onze waardering:

Translate:

Over Ca' del Brado

Birrificio Ca’ del Brado is gespecialiseerd in de fermentatie en rijping van haar bieren door middel van onconventionele, wilde gisten, bacteriën en rijping in houten vaten. Bij Ca' del Brado zijn ze van mening dat het maken van dit soort ambachtelijke bieren (birra artiginale) met veel mogelijkheden om te innoveren en te experimenteren, een natuurlijke toevoeging is aan het alom vermaarde  Italiaans vakmanschap, rijk aan typische lokale producten (o.a. kaas, vleeswaren, truffels)en met een diepe cultuur in de wereld van de wijn. Ook het ambacht van houtbewerking met geweldige kuipers en het gebruik van hout bij het rijpen komt hier de hoek om kijken. Zoals ook de brede wereld van het wijnmaken.

Ca’ del Brado maakt zijn eigen bieren door recepten te bestuderen en het gebruikmaken van zorgvuldig gekozen grondstoffen en fermentatieprocessen in de vorm van het opkweken van klassieke en wilde gisten en het aanmoedigen van wilde gisten en bacteriën. Lange rijping in houten vaten van verschillende bieren maakt de locatie van Ca' del Brado meer een laboratorium in een wijnkelder, dan een klassieke brouwerij.
De naam, Ca’ del Brado, draagt de kenmerken van dit experiment en de intenties bij het brouwen en rijpen van het bier. Ca’ is een benaming die komt uit het regionale dialect en betekent letterlijk 'huis', in dit geval een huis waar een gevarieerde flora van gisten en bacteriën het jonge bier (de wort, soms in combinatie met most) kan veranderen in bieren met een uniek en onmiskenbaar karakter. Brado wil opzettelijk twee verschillende betekenissen oproepen. Te eerste is het een verwijzing naar Bradùs, een Grieks woord voor langzaam en staat voor het proces van rijping en verfijning dat tijd vergt, (in sommige gevallen zelfs jaren. Stato Brado staat in het Italiaans voor wilde toestand, omdat door het gebruik van wilde gisten en de bacteriële en fermentatieve omgeving van het hout er altijd een vrij en op de een of andere manier niet volledig controleerbaar proces zal zijn, zoals bij veel andere processen die in de natuur plaatsvinden.
Ca´ del Brado heeft een uitgebreid assortiment aan bieren en verdeelt deze in verschillende categorieën:
  • The Wildest Can (gemengde vergisting): Nunc (orginal sour, 4,5%), Hic (botanic sour, 4,5%), Zing (botanic sour, 4,5%), Sip Sip (sour IPA, 4,5%), Felicitazioni (liquorice Gose, 4,5%), Felicitazioni Cocoa (Cocoa Gose, 4,5%), Felicitazioni Coffee (Coffee Gose, 4,5%) en Felicitazione Assam (Assam Tea Gose, 4,5%);
  • Birre Classiche:Tevla (golden table beer, 4,5%), Sevna (funky american wheat, 4,5%), Futa (red ale, 5,8%) en Buoni Propositi (tripel, 8,5%);
  • Birre Brett: Piè Veloce Brux (7,4%), Piè Veloce Lambicus (7,4%), Piè Veloce Brux Cascade (7,4%) en Piè Veloce Lambicus Golding (7,4%);
  • Birre Sour (sour ales): Nessun Dorma - Vieille Saison (6,4%), Zena Wild Gose (6,4%), Sei Montagne Pu'er Sour Ale (7,4%), Invernomuto Farmhouse Ale (6,8%), Battiferro Brett Porter (6,0%), Monte Sole Wild Grisette (4,5%), Monte Venere - Wild Hoppy Grisette (4,5%) en Zuco - Wild Gose al Sambuca (6,4%);
  • Birre sour con frutta: Cuvée de Zrisa (cherry sour ale, 7,8%), Cuvée de Mugnena (apricot sour ale, 7,8%), Cuvée de Pesga (peach sour ale, 7,8%) en Cuvéé de Kiwi (kiwi sour ale, 7,8%);
  • Birre Sour con Uva (met druivenmost): Û Koi (IGA, 7,9%), Û Orange (IGA, 7,9%), Û Baccabianca (IGA, 7,9%) en Û Baccarossa (IGA, 7,9%);
  • En dat alles wordt nog aangevuld met een seria anniversario (jubileumbieren), een seria carteria (speciaal gebrouwen voor leden), en edizioni limitate e collaborazioni (beperkte oplagen, collabs).

Adres: Via Andrea Costa, 146/2, 40065 Rastignano BO, Italië, website

In de buurt

Ca´ del Brado is gevestigd in Rastignano, een kleine frazione van Pianoro, een gemeente in de metropolitane stad Bologna, met bijna 17.000 inwoners. De volgende frazioni maken deel uit van de gemeente: Carteria, Gorgognano, Guzzano, Livergnano, Montecalvo, Montelungo Musiano, Pian di Macina, Rastignano, Sesto.

Naast natuurlijk de stad Bologna zelf hebben we ook nog twee tips voor je. De eerste is Monte delle Formiche. Deze berg ligt tussen de valleien van de rivieren Idice en Zena, ongeveer 30 km ten zuiden van Bologna, en is de hoogste top binnen het gemeentelijk grondgebied van Pianoro (638 m boven zeeniveau). De naam is afgeleid van een heel bijzonder fenomeen: elk jaar, sinds de oudheid, migreerden zwermen mannelijke gevleugelde mieren van de soort Mirmyca Scabrinodis in de vroege dagen van september naar deze top om hun huwelijksvlucht te voltooien. Na het paren sterven honderdduizenden mieren in het gebied van het Sanctuario del Monte delle Fermiche. Het is werkelijk een uniek schouwspel: je ziet zwarte wolken mieren uit de lucht neerdalen om allemaal samen te sterven. Het is vanuit wetenschappelijk oogpunt nog steeds niet duidelijk waarom dit gebeurt. Het is misschien vanwege deze sluier van mysterie dat het fenomeen door de eeuwen heen in de populaire traditie in verband is gebracht met 8 september, de geboortedag van de Heilige Maagd Maria (alhoewel ook daar aan wordt getwijfeld).

De tweede tip , het Sanctuario del Monte delle Fermiche (kerkelijke benaming Santa Maria di Zena) bevindt zich op een rotspunt (638 meter op de hoogte) op de gelijknamige berg. Het is bij deze kerk dat de mieren massaal sterven.  Mensen hebben altijd geloofd dat deze mieren met hun dood hulde brachten aan de Heilige Maagd, zoals een oud Latijns couplet ook getrouw weergegeven onder het heilig beeld: "Centatim volitant formicae ad Virginis aram quo que illam voliant vistmae tatque cadunt" (Bezorgd vliegen de mieren naar het altaar van de Maagd, zelfs wetende dat ze aan haar voeten zullen sterven). In werkelijkheid, zoals de Kerk graag wil benadrukken, heeft het trekverschijnsel van deze gevleugelde mieren niets wonderbaarlijks, ook al behoudt het vandaag de dag nog steeds al zijn mysterie intact.