Il Punto, Bologna

Onze waardering:

Translate:

Over Il Punto

Il Punto is een pub die een metamorfose onderging met een nieuw management, een nieuwe inrichting, maar vooral ook een nieuw assortiment, een assortiment waaruit de passie voor bier, met name voor lokaal en internationaal craft bier, naar voren springt. Dit bier wordt getapt uit 7 tapkranen en 1 Engelse handpomp (pompa Angram) of geschonken vanuit een rijke selectie flessenbier.

In het assortiment van Il Punto is een bijzondere aandacht voor sours en bieren van spontane gisting. Denk hierbij aan brouwerijen en bieren als Orval met zijn brettanomyces op de fles, de kunst van het steken van Oud-Beersel, de Vlaamse bruinen van Rodenbach, de wetenschappelijke benadering van Tilquin waar we nog echt een keer heen moeten of De Mariage Parfait van Boon, maar er is ook aandacht voor het lokale zure bier, zoals de Zena van Birrificio Ca' del Brado (wild gose).

Met deze bieren op de kaart heb je meteen onze aandacht, want zuur bier is en was één van de speerpunten van Follow the Beer dit jaar. In de Nederlandse horeca, inclusief vermaarde biercafés is het nog immer pover gesteld met het aanbod aan zuur bier (sours, spontane gisting) en daar moet verandering in komen!

Terug naar Il Punto. Het is hier ook mogelijk om iets te eten of te proeven (stuzzicare, wat letterlijk plagen of teasen betekent). Het menu wisselt seizoensgebonden en eenvoudige gerechten worden geserveerd met kwaliteitsproducten geselecteerd uit de beste Italiaanse ambachtelijke producenten, zoals battuta al coltello di fassona piemontese (canre crudo, rauw gehakt, hamburgers, vleeswaren en kaas met bergachtig bostelbrood, panini (broodjes) en wraps. Voor bierketters (diegenen die niet van bier houden) is er ook een ruimte selectie van biologische en biodynamische wijnen, whisky, rum, grappa en sterke drank.

Adres: Via S. Rocco, 1, 40122 Bologna BO, Italië, website

Lees hier over ons tweede bezoek aan Il Punto in 2021

In de buurt

Il Punto vind je iets ten oosten van het centrum van Bologna, maar nog op prima loopafstand. Van het Piazza Maggiore volg je de Via Ugo Bassi en nog voor die overgaat in de Via San Felice en de Porta San Felice om bij Harvest te komen, sla je linksaf en dan loop je eigenlijk direct tegen Il Punto aan.

In de directe omgeving van Il Punto zitten veel restaurantjes en barretjes. We noemen bijvoorbeeld de Brewdog Bar Bologna aan de Via San Valentino. Daar zijn we niet geweest. Brewdog is voor ons als biersnobs tegenwoordig te veel mainstream grote brouwerij en laten we meestal links liggen, maar laat je vooral niet tegenhouden als je trek hebt in een Punk IPA. Verder noemen we nog de Marceto delle Erbe met zijn Banco 32 en het Musea della Rezistenza di Bologna.